Condamnatul la moarte care a supraviețuit injecției letale spune că nu vrea să fie „cobai” pentru o metodă experimentală de execuție

Data actualizării: Data publicării:
Kenneth Eugene Smith a supraviețuit unei execuții
Kenneth Eugene Smith a supraviețuit unei execuții. Foto: Profimedia

Un deținut din Alabama condamnat la moarte, dar care a supraviețuit deja unei execuții, spune că nu vrea să fie „cobai” pentru o nouă metodă experimentală de excuție, care nu a mai fost folosită niciodată, relatează Toronto Star.

Autoritățile statului Alabama vor să-l execute pe Kenneth Eugene Smith prin hipoxie cu azot, iar avocații săi au cerut instanței să respingă cererea penitenciarului de a-l executa cu noua metodă.

Avocații lui Kenneth Eugene Smith au cerut Curții Supreme din Alabama să respingă cererea procurorului statului de a stabili o dată de execuție pentru Smith prin hipoxie cu azot. Metoda de execuție este autorizată în trei state americane, dar nu a fost niciodată folosită pentru a ucide un deținut.

Avocații lui Smith spun că statul a dezvăluit prea puține informații despre cum ar funcționa execuția cu azot.

„Statul încearcă să-l transforme pe Smith în cobai pentru prima încercare de execuție printr-un protocol netestat și abia lansat pentru executarea persoanelor condamnate prin metoda nouă a hipoxiei cu azot”, au scris avocații lui Smith.

Conform noii metode, hipoxia ar fi cauzată de forțarea deținutului să respire doar azot, privându-l de oxigenul necesar pentru menținerea funcțiilor corpului și provocându-i asfel moartea. Azotul reprezintă 78% din aerul inhalat de oameni și este inofensiv atunci când este inhalat cu oxigen. Deși susținătorii noii metode cred că nu ar fi dureroasă, oponenții au comparat-o cu experimentele pe oameni. În plus, nici medicii veterinari nu o acceptă ca metodă de eutanasiere a animalelor.

Avocații au spus că Smith „a fost deja supus unei încercări eșuate de execuție” în noiembrie, când statul a încercat să-l omoare prin injecție letală. Departamentul de corecție din Alabama a anulat execuția abia când echipa de execuție nu a reușit să găsească o venă a deținutului prin care să facă injecția letală.

Trip Pittman, fostul senator de Alabama care a propus noua metodă de execuție, a contestat criticile conform cărora metoda este experimentală. El a spus că, deși niciun stat nu a executat un deținut prin hipoxie cu azot, au fost cazuri de oameni care au murit prin respirarea azotului în timpul unor accidente industriale sau tentative de sinucidere, așa că efectele sunt cunoscute.

Smith, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat pentru uciderea lui Elizabeth Sennett, în 1988. El a fost plătit cu 1.000 de dolari pentru crimă de soțul femeii, un pastor care avea datorii și voia să încaseze polița de asigurare de viață a soției sale.

La proces, juriul a votat cu scorul 11-1 pentru a-l condamna Smith la închisoare pe viață, dar judecătorul a schimbat verdictul în condamnare la moarte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri