Martorii la execuția lui Kenneth Smith descriu o scenă înfiorătoare. „Nici oficialii închisorii nu se așteptau să fie atât de rău”

Data actualizării: Data publicării:
Kenneth Smith.
Kenneth Smith. Foto: Profimedia

Martorii la execuția lui Kenneth Smith, primul condamnat la moarte executat prin hipoxie cu azot, au descris o scenă înfiorătoare. Deși oficialii spuneau că se așteaptă ca bărbatul să-și piardă cunoștința în câteva secunde și să moară în alte câteva minute, execuția nu a decurs deloc în acest fel. De altfel, hipoxia cu azot este respinsă inclusiv de medicii veterinari, ca metodă de eutanasiere, și nu a mai fost folosită pe oameni până acum.

Smith, care a fost condamnat la moarte pentru rolul său într-o crimă din 1988, a supraviețuit încercării inițiale a statului Alabama de a-l executa prin injecție letală în 2022. Curtea Supremă a SUA a respins joi apelul său de ultim moment de a opri execuția, iar aceasta s-a desfășurat conform programării.

Ora morții lui Smith a fost 20:25. ora locală, au anunțat oficialii. Într-o conferință de presă după execuție, comisarul departamentului de corecție din Alabama, John Hamm, a spus că azotul a funcționat timp de aproximativ 15 minute.

Martorii la execuție au spus că Smith a făcut o declarație lungă înainte de a muri, spunând: „În seara asta, Alabama a făcut ca omenirea să facă un pas înapoi” și adăugând: „Plec cu dragoste, pace și lumină, mulțumesc pentru că m-ați susținut, vă iubesc pe toți.”

Smith a părut conștient timp de „câteva minute” după ce i-a fost administrat azotul, iar timp de două minute după aceea, „a tremurat și s-a zvârcolit pe o targă”, potrivit unui martor. Au urmat câteva minute de respirație profundă, înainte ca respirația lui să înceapă să încetinească „până când nu a mai fost perceptibilă pentru martori”.

Când a fost întrebat la conferința de presă despre tremuratul lui Smith în timpul execuției, Hamm a spus că Smith a părut să-și țină respirația „atâta timp cât a putut”.

„A existat o mișcare involuntară și o anumită respirație în agonie, era de așteptat și are legătură cu efectele secundare pe care le-am văzut și cercetat în cazul hipoxiei cu azot”, a adăugat Hamm. „Deci nimic nu a fost ieșit din comun”, a adăugat el.

Un alt martor, consilierul spiritual al lui Smith, care și-a exprimat anterior îngrijorarea că metoda ar putea fi inumană, a fost însă de altă părere.

„A fost cel mai oribil lucru pe care l-am văzut vreodată”, a spus el.

Smith, care purta o mască prin care i-a fost administrat azotul, a avut convulsii când gazul a fost pornit, „s-a răsucit pe targă” în mod repetat și a gâfâit în agonie, a spus reverendul Jeff Hood.

„Un rău incredibil a fost dezlănțuit în seara asta”, a adăugat Hood.

„Ceea ce am văzut au fost minute în care cineva se lupta pentru viața sa. Am văzut și oficiali au penitenciarului în sală care au fost vizibil surprinși de cât de rău a mers”, a spus un alt martor.

Unul dintre fiii victimei, Elizabeth Sennett, a spus că prin moartea lui Smith s-a făcut dreptate pentru mama lui.

„Nu s-a întâmplat nimic astăzi, aici, care să o aducă pe mama înapoi. Nimic”, a spus Mike Sennett la conferința de presă.

„Ne bucurăm că această zi s-a încheiat. Pe toți cei trei oameni implicați în acest caz, cu ani în urmă, i-am iertat. Kenneth Smith a luat niște decizii proaste în urmă cu 35 de ani, iar datoria i-a fost plătită în seara asta”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri