„Conflictul va fi soluționat pe câmpul de luptă”. Lavrov spune că planul de pace al Ucrainei este „complet nefezabil”

Data publicării:
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, a declarat, sâmbătă, că planul de pace al Ucrainei, dar și recentele propuneri făcute la ONU pentru reluarea exportului de cereale la Marea Neagră sunt „nerealiste”, conform Reuters.

Lavrov a făcut declarația în cadrul unei conferințe de presă după adunarea anuală a liderilor lumii de la New York. Acolo, Ucraina și aliații săi occidentali au încercat să obțină sprijin pentru a relua exportul de cereale la Marea Neagră și pentru a găsi o formulă de pace.

„Este complet nefezabil”, a spus Lavrov despre planul de pace în zece puncte promovat de Ucraina. „Nu este posibil să fie implementat. Nu este realist şi toată lumea înţelege acest lucru, dar, în acelaşi timp, ei spun că este singura bază pentru negocieri”, a continuat reprezentantul statului agresor.

Potrivit lui Lavrov, conflictul va fi „soluţionat pe câmpul de luptă” dacă Ucraina şi aliaţii săi occidentali îşi menţin această poziţie.

El a mai susținut că Rusia a ieşit din iniţiativa privind exportul de cereale pentru că promisiunile făcute statului agresor - printre care eliminarea sancţiunilor împotriva unei bănci agricole rusești şi reconectarea sa la sistemul global SWIFT - nu au fost îndeplinite.

Referitor la cele mai recente propuneri ale ONU de reluare a coridorului de export pentru produse agricole ucrainene, Lavrov a spus că „pur şi simplu nu sunt realiste”.

Pe de altă parte, el a anunţat că va face o vizită la Phenian, luna viitoare, pentru a continua negocierile cu omologul său pe baza recentelor acorduri între dictatorii Putin şi Kim.

Lavrov a acuzat Occidentul de „mentalitate neocolonialistă” în propunerile sale către așa-zisul „Sud Global” pentru a obţine sprijin pentru Ucraina, şi a vorbit, în schimb, despre o „majoritate globală” care este amăgită de Occident, pe care l-a reprezentantul regimului criminal de la Kremlin l-a descris drept un „imperiu al minciunilor”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri