Contraofensiva ucraineană. Ce poate aduce victoria pentru Kiev și care va fi răspunsul rușilor

Data publicării:
Un soldat ucrainean deschide focul în regiunea Donețk, pe 8 mai 2023.
Armata ucraineană a început contraofensiva. Foto: Profimedia Images

Drapelul Ucrainei a fost înălțat din nou, în mai multe localități eliberate de sub ocupația invadatorilor ruși, însă recapturarea acestor mici sate din estul țării reprezintă doar un obiectiv secundar, menit mai mult să testeze defensiva rusească, în așteptarea adevăratei contraofensive care va avea loc în sudul țării, scrie Frank Gardner, un fost ofițer britanic, într-o analiză pentru BBC.

Adevărata țintă a ucrainenilor este crearea unei breșe între orașul Zaporojie și Marea Azov. Dacă armata Ucrainei va putea străpunge și menține acest coridor, atunci ar reuși să separe trupele rusești din estul țării de cele care au avansat spre vest și ar tăia accesul lor către Crimeea ocupată ilegal.

Acest obiectiv ar însemna cu adevărat un succes al controfensivei, deși nu neapărat și sfârșitul războiului, care, așa cum au remarcat mulți analiști, ar putea dura ani de zile.

Însă acest avantaj ar pune Ucraina într-o poziție bună pentru o eventuală negociere a păcii, un lucru la care a făcut referire, luni, și Secretarul american de stat Antony Blinken.

„Succesul contraofensivei ar aduce două lucruri: ar întări poziția Ucrainei la masa negocierilor, dacă se va pune problema de negocieri, și îl va face pe Putin să se concentreze pe oprirea războiului pe care l-a început”, a spus Blinken.

„În acest sens, contraofensiva poate aduce mai repede pacea” durabilă, a spus oficialul american.

„Prin durabilă, vrem să spunem că nu va fi o acalmie care să permită Rusiei să se odihnească, să se reînarmeze și să atace din nou șase luni mai târziu, un an mai târziu, doi ani mai târziu”, a spus Blinken.

Cum se vor apăra rușii

Un dezavantaj pentru ucraineni este că această strategie este ușor de ghicit, iar rușii s-au pregătit pentru ea din timp.

În timp ce Volodimir Zelenski obținea de la statele occidentale tancuri și vehicule blindate, rușii au construit ceea ce este deja numită „cea mai formidabilă fortificație defensivă din lume”.

Pentru a bloca accesul armatei ucranene către coasta sudică, rușii au minat câmpurile, au construit structuri antitanc din beton (așa-zișii „dinți de dragon”), buncăre, tranșee și poziții de artilerie făcute special pentru a opri tancurile Leopard 2 sau Abrams obținute de Ucraina.

Deși contraofensiva ucraineană abia a început, se pare că în aceste prime încleștări rușii au rezistat totuși destul de bine.

Însă Ucraina nu și-a angajat în luptă decât puține forțe până acum, tocmai pentru a descoperi pozițiile de artilerie ale rușilor și a vedea care sunt punctele vulnerabile din linia lor defensivă.

Ce avantaje au ucrainenii

Cel mai evident avantaj al armatei ucrainene este moralul soldaților. Aceștia sunt extrem de motivați și luptă pentru a alunga invadatorii din țara lor.

De partea cealaltă, moralul și motivația rușilor sunt mult mai scăzute. De asemenea, antrenamentul, capacitatea de conducere a comandanților și chiar și echipamentul sunt inferioare celor ale ucrainenilor.

Kievul speră ca un atac susținut să ducă la o demoralizare totală a trupelor rusești, care să piardă dorința de a lupta.

Alt avantaj al Ucrainei este calitatea echipamentelor și în special a vehiculelor blindate primite de la statele NATO.

Spre deosebire de vehiculele blindate ale rușilor, concepute în era sovietică, cele de care dispun acum ucrainenii pot rezista la lovituri directe sau cel puțin pot proteja soldații din interior, care vor avea șansa de a scăpa teferi și a reveni pe câmpul de luptă.

Ce avantaje au rușii

Însă Rusia, fiind o țară enormă, poate conta pe mai multe resurse decât Ucraina. Vladimir Putin știe că dacă poate obține o „remiză” în urma contraofensivei și prelungi războiul până anul viitor, există șansa ca aliații Ucrainei să „obosească” și să reducă sprijinul pe care l-au acordat până acum regimului de la Kiev sau chiar să îl îndemne pe Volodimir Zelenki să accepte negocieri și compromisuri pentru încetarea focului.

Un alt avantaj al Rusiei este că Ucraina încă nu dispune de avioane de luptă performante, care sunt cruciale într-un astfel de război, pentru susținerea trupelor de la sol.

Este și motivul pentru care autoritățile de la Kiev a insistat atât de mult, în pregătirea contraofensivei, să primească avioane de tip F-16 din partea Occidentului.

Statele Unite, fără acordul cărora nici alte state nu pot trimite în alte țări aeronavele de fabricație americană, și-au dat acordul pentru livrarea aeronavelor abia spre sfârșitul lunii mai, iar până când piloții ucraineni vor fi instruiți și vor primi aparatele va mai trece timp prețios.

Însă ucrainenii au dovedit în multe rânduri că sunt inventivi și pricepuți pe câmpul de luptă. Aceștia au reușit să alunge rușii din orașul Herson, una dintre mariile victorii de până acum, lovind ariergarda trupelor ruse și echipamentele acestora până când invadatorii au fost nevoiți să se retragă pentru că nu mai puteau asigura aprovizionarea soldaților.

Aceeași tactică ar putea fi folosită acum cu ajutorul rachetelor cu rază lungă de acțiune de care Ucraina dispune. Însă contraofensiva este abia la început și va fi nevoie de săptămâni sau chiar luni pentru ca balanța să se încline într-o parte sau alta, notează Frank Gardner.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri