Coreea de Nord acuză SUA că se pregătesc de un război nuclear

Data publicării:
portavionul USS Ronald Reagan
Portavionul USS Ronald Reagan a acostat în portul Busan, din Coreea de Sud. Foto: Profimedia

Coreea de Nord a condamnat, vineri, vizita portavionului USS Ronald Reagan în portul Busan, din Coreea de Sud, și a acuzat SUA că au atins „cel mai avansat stadiu” al planului lor în vederea unui război nuclear, scrie agenţia oficială nord-coreenă de presă KCNA, relatează AFP, potrivit News.ro.

Portavionul american, cu propulsie nucleară, a sosit în portul Busan (sud), după ce Coreea de Sud şi Japonia au desfăşurat, timp de două zile, exerciţii navale comune săptămâna aceasta.

KCNA a catalogat aceste exerciţii sud-coreeano-japoneze drept o „provocare militară flagrantă” care simula interceptarea unor nave nord-coreene folosite în contrabanda cu mărfuri.

„Planul american al unui atac nuclear împotriva RPDC (Republica Populară Democratică Coree, numele oficial al Nordului) şi implementarea sa a atins stadiul cel mai avansat”, comentează KCNA.

„Rezultatul pentru peninsula coreeană este clar”, scrie agenţia.

„Cea mai gravă ameninţare actuală”

Statul Major Interarme sud-coreean (JCS) a anunţat că alte antrenamente urmează să aibă loc săptămâna viitoare.

Coreea de Nord a efectuat un număr-record de teste de armament în acest an, în pofida unor sancţiuni internaţionale, iar luna trecută şi-a înscris statutul de putere nucleară în Constituţie.

Phenianul s-a angajat să plaseze pe orbită un satelit de spionaj în luna octombrie, după ce în august a eșuat pentru a doua oară să facă acest lucru. 

Coreea de Sud s-a apropiat în ultima perioadă de Japonia, după ce relaţiile le-au fost mult timp afectate de vechi contencioase moştenite din perioada în care peninsula s-a aflat sub jugul colonial japonez.

În august, la un summit la Camp David, în apropiere de Washington, liderii japonez şi sud-coreean s-au întâlnit împreună cu Joe Biden.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol aprecia atunci că această reuniune deschide un „nou capitol” în relaţiile între cele trei ţări.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a catalogat această alianţă drept „cea mai gravă ameninţare actuală”.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri