Coreea de Nord susține că soldatul Travis King a recunoscut că a intrat ilegal în țară: „E dezamagit de societatea americană inegală”

Data publicării:
poza cu soldatul travis king in uniforma de armata cu steagul americii pe fundal
Soldatul armatei americane care a intrat în Coreea de Nord în iulie „a recunoscut că a intrat ilegal” în această ţară. FOTO: Facebook

Soldatul armatei americane care a intrat în Coreea de Nord în iulie „a recunoscut că a intrat ilegal” în această ţară, a anunţat miercuri agenţia de presă nord-coreeană ACTC, citând un raport al unei anchete, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Potrivit unei anchete a unui organism competent al RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, n.red.), Travis King a recunoscut că a intrat ilegal pe teritoriul RPDC”, a informat ACTC.

Aceasta este prima declaraţie publică a Phenianului în acest caz. Acest soldat american urma să revină în Statele Unite după ce a avut probleme cu justiţia sud-coreeană, dar a trecut de fapt graniţa cu Nordul pe 18 iulie amestecându-se într-un grup de turişti care vizitau zona demilitarizată care separă cele două Corei.

„În timpul anchetei, Travis King a spus că a decis să vină în RPDC deoarece detestă tratamentele inumane şi discriminarea rasială din armata americană”, a indicat ACTC.

Travis King „a fost ţinut sub control de soldaţi ai Armatei Populare Coreene deoarece a intrat în mod deliberat” într-o zonă nord-coreeană, a adăugat agenţia de presă nord-coreeană, confirmând pentru prima dată detenţia militarului.

Soldatul ar fi vrut să solicite refugiu în Coreea de Nord

King „şi-a exprimat dorinţa de a solicita refugiu în RPDC sau într-o terţă ţară, afirmând că este dezamăgit de societatea americană inegală”, a menţionat ACTC, precizând că o anchetă este în desfăşurare.

Soldatul Travis King a fost eliberat din închisoare din Coreea de Sud după o ceartă într-un bar şi o altercaţie cu poliţia. El urma să revină în Statele Unite unde urma să fie supus unor sancţiuni disciplinare.

Joi, 3 august, comandamentul american a indicat că Phenianul „răspunde” solicitărilor referitoare la soldat.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care confirmase de asemenea că a fost stabilit un contact cu Phenianul, a spus totuşi că nu deţine informaţii cu privire la locul în care se află soldatul Travis King sau starea de sănătate a acestuia.

Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic încă în război din 1953, conflict care s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri