Ce au spus Trump și Putin de „împăcarea” coreenilor

Data publicării:
Inter-Korean Summit 2018
Foto: Guliver/Getty Images

Coreenii au scris istorie. După aproape 70 de ani de tensiuni, sudul capitalist şi nordul comunist şi-au dat mâna. Liderii celor două ţări surori au anunţat sfârşitul războiului şi o nouă eră a păcii. Însă, cu doar câteva luni în urmă, Phenianul ameninţa că şterge de pe hartă sudul capitalist şi pe aliaţii acestuia, în frunte cu Statele Unite. Poate de aceea, Donald Trump a scris pe Twitter că numai timpul ne va arăta dacă pacea anunţată cu fast va fi una durabilă.

12 ore de negocieri, defilări, un protocol extrem de strict, stabilit până în cele mai mici detalii şi declaraţii aşteptate de o lume întreagă. După aproape şapte decenii de înfruntare, de conflict idelogic dus uneori la paroxism, cele două Corei au îngropat securea războiului. Ziua păcii a început la 3:30 ora României.

Acesta a fost momentul îndelung aşteptat: întâlnirea dintre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Şi-au strâns mânile preţ de... 24 de secunde, timp în care fiecare a stat de partea sa a graniţei. Primul care a trecut hotarul a fost liderul de la Phenian. Apoi, ţinându-se de mână, cei doi au trecut împreună în Nord, pentru câţiva paşi, şi s-au întors în Sud.

Kim Jong-un a fost întâmpinat în Coreea de Sud cu flori, covor roşu şi o gardă de onoare formată din soldaţi în uniformele istorice ale Imperiului Coreean, care a existat până la începutul secolului al XX-lea.

Inter-Korean Summit 2018
Foto: Guliver/GettyImages

Au făcut senzaţie gărzile de corp ale liderului nord-coreean care au alergat de o parte şi de alta a limuzinei oriunde s-a deplasat aceasta în cadrul zonei demilitarizate. Nu şi-au slăbit liderul din priviri nici când acesta a plantat simbolic un copac, împreună cu omologul său sud-coreean. La mijlocul zilei, cei doi lideri s-au separat de restul delegaţiilor şi au avut o discuţie tete-a-tete de 30 de minute pe o terasă, departe de urechile, dar nu şi de ochii presei. Apoi Kim Jong-un şi Moon Jae-in au semnat declaraţia de pace, prosperitate şi unificare. Şi a venit anunţul aşteptat de toată lumea.

„Kim Jong-un şi cu mine am decis împreună că nu va mai fi război în Peninsula Coreeană şi o nouă eră a păcii a început”, a spus Moon Jae-in, președintele sud-coreean.

„Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a avansa, comunicând îndeaproape, pentru a ne asigura că acordul semnat astăzi în faţa lumii întregi nu va sfârşi ca înţelegerile precedente”, a promis Kim Jong-un.

Declaraţii greu de închipuit în urmă cu un an, când peninsula coreeană părea că se îndreaptă către război deschis, din cauza testelor balistice şi nucleare făcute de nord-coreeni şi ameninţărilor cu distrugerea completă venite de la Washington. Acum, liderii coreeni şi soţiile lor au ciocnit cupe de şampanie, şi după nenumărate îmbrăţişări şi zâmbete au asistat la concertul care a încheiat ziua concordiei coreeano-coreene.

Citiți și: Imagini de la un summit istoric. Anunțul liderilor coreeni

Paralela care împarte de 70 de ani destinele unui popor. Istoria celor două Corei

Reacții după summitul celor două Corei

Preşedintele american Donald Trump a salutat vineri întâlnirea dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, recunoscând că este un summit istoric,dar a exprimat dubii cu privire la cât de mult ar putea dura diplomaţia pozitivă.

„După un an furios cu lansări de rachete şi teste nucleare, o întâlnire istorică dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud are acum loc. Se întâmplă lucruri bune, însă doar timpul va arăta!"(urmările acestora), a scris Donald Trump într-o postare pe contul său de Twitter.

„Războiul coreean se va termina!”, a continuat el apoi într-o altă postare, adăugând că SUA „ar trebui să fie foarte mândre de ceea ce se întâmplă acum în Coreea”.

La rândul său, Kremlinul a salutat vineri „veştile foarte pozitive'” venite în urma întâlnirii dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Preşedintele rus Vladimir Putin „a subliniat în repetate rânduri că o reglementare viabilă şi stabilă a situaţiei în Peninsula Coreeană nu se poate baza decât pe un dialog direct”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Şi astăzi vedem că acest dialog direct a avut loc şi deschide anumite perspective”, a continuat Peskov, calificând drept „foarte pozitiv faptul că cei doi lideri s-au întâlnit, precum şi rezultatele negocierilor lor”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, consideră că este „prematur” să se vorbească de o eventuală semnare a unui tratat de pace între Coreea de Sud şi Coreea de Nord.

„Vorbim pentru moment de voinţa celor două părţi de a căuta un acord şi ceea ce este cel mai important de voinţa de a începe şi de a continua dialogul”, a subliniat Dmitri Peskov.

China „a aplaudat” summitul salutând „curajul” celor doi lideri şi calificând drept „istoric” momentul în care aceștia și-au dat mâna la linia de demarcaţie care divizează Peninsula Coreeană.

Beijingul „speră sincer că această întâlnire istorică va aduce rezultate pozitive (...) şi va fi oportunitatea de a deschide o nouă cale spre o pace şi o stabilitate durabile în Peninsula Coreeană”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE chinez.

Beijingul este singurul aliat important al Phenianului, fiind principalul său partener diplomatic şi susţinător economic.

Prim-ministrul nipon Shinzo Abe a declarat vineri că Japonia salută summitul dintre liderii Coreei de Nord şi de Sud ca un pas pozitiv şi că aşteaptă ca Phenianul să ia măsuri concrete pentru a-şi respecta promisiunile.
    
Japonia va rămâne în contact strâns cu Statele Unite şi Coreea de Sud în legătură cu Coreea de Nord, a mai spus Abe, adăugând că Tokyo „nu este absolut deloc” lăsat în afara procesului de denuclearizare.
    
Liderii nord-coreean şi sud-coreean, Kim Jong Un şi Moon Jae In, au anunţat că vor urma întâlniri trilaterale cu Statele Unite şi că reuniuni implicând cele două Corei, Statele Unite şi China sunt de asemenea posibile. 

Marea Britanie. Ministrul de externe britanic Boris Johnson a salutat vineri evoluţiile pozitive din cadrul unui summit „istoric” între liderii celor două Corei, subliniind că Phenianul trebuie acum să-şi onoreze angajamentele şi să ia măsuri concrete pentru denuclearizare.

„Salut anunţul potrivit căruia cele două Corei vor lucra pentru o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord, îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi reducerea tensiunilor la frontieră”, a spus Boris Johnson, potrivit unui comunicat.

„Acest summit istoric nu este finalul în sine ... Marea Britanie va continua să colaboreze cu partenerii internaţionali pentru a aplica cu stricteţe sancţiunile existente până în momentul în care Coreea de Nord îşi transformă angajamentele în paşi concreţi către denuclearizare”.

Aflată la Washington, cancelarul Angela Merkel, ea însăși liderul cel mai îndreptățit să știe ce înseamnă o națiune divizată de condițiile istorice, a salutat faptul că Trump a rămas vigilent în privința sancțiunilor asupra Coreei de Nord și a spus că va conlucra cu el pentru a opri programul nuclear al Nordului.

În ceea ce privește Ministerul român al Afacerilor Externe, a salutat întrevederea la nivel înalt și și-a exprimat „speranţa că aceasta va constitui un prim pas în procesul de identificare a unei soluţii viabile şi durabile pentru situaţia tensionată din regiune”.

România reiterează, cu acest prilej, „angajamentul său ferm pentru o abordare bazată pe dialog, ca unică modalitate care poate contribui la consolidarea unui climat regional bazat pe încredere reciprocă, favorabil detensionării situaţiei din Peninsula Coreeană”, arată un comunicat al MAE.

Cât de fiabilă e întâlnirea coreenilor?
Inter-Korean Summit 2018
Foto: Guliver/Getty Images

Oana Popescu, analist de politică externă, a declarat la Digi24 că deși cele două țări erau formal în război, în realitate relațiile avansau de ceva ani, dacă ne gândim fie numai la parcul tehnologic care se află pe teritoriul Coreei de Nord, dar unde lucrează oameni din Coreea de Sud. Zilnic se face naveta acolo, deci existau deja proiecte comune.

Chiar și fosta președintă a Coreei de Sud își făcuse oarecum o misiune din a dezgheța lucrurile pe calea unificării. Cu o Chină din ce în ce mai amenințătoare și mai problematică în regiune, Coreea de Sud, dacă ne uităm pe hartă, vedem că este complet izolată într-un vârf de peninsulă, fără acces terestru, pe continent, iar asta în condițiile în care depinde foarte mult de comerț, așa încât Coreea de Sud are un interes în primul rând în a deschide căile de comunicație terestră, de infrastructură, cu vecinul de la nord, în ideea de a se asigura că nu rămâne izolată, a arăat Oana Popescu.

Iar Coreea de Nord are interesul să speculeze orice moment de deschidere pentru a negocia noi concesii. „Asta nu înseamnă că trebuie să ne entuziasmăm excesiv încă de acum, pentru că au existat și anterior momente de dezgheț, au existat gesturi diplomatice, dar Coreea de Nord are o lungă istorie de a combina gesturile de concesie cu șantajul, cu amenințările, cu escaladarea, așa încât doar timpul va spune în ce măsură sau cât din intențiile de acum sunt serioase, cât se vor materializa și cât este un show menit să asigure o poziție de negociere Coreei de Nord”, spune Oana Popescu.

„Trebuie să vedem dacă sunt implementate obligațiile reciproce, să vedem dacă așa cum a fost cazul Iranului, de pildă, se fac progrese reale în materie de denuclearizare, pentru că acesta este unul dintre scopurile anunțate, să vedem cum decurg și dacă (vor avea loc) întâlnirile cu partea americană, cred că trebuie să ne uităm de asemenea la relațiile dintre China și Coreea de Nord, pentru că acolo vom avea niște indicii semnificative. Pentru că în același timp în care profesează o deschidere la dialog, Coreea de Nord mizează foarte mult pe China pentru a-i susține o poziție contrară intereselor americane și sud-coreene. Deci e un joc la două capete, în care este foarte greu să spunem de-acum și doar gradual vom ști care dintre capete prevalează în momentul de față”, a conchis Oana Popescu, analist de politică externă.

Mai multe știri pe această temă citiți aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Peste 2.000.000 de români vor primi 1200 de lei pentru a trece iarna mai ușor. Cum primesc banii
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...