Sari la conținut

Japonia susține o posibilă recurgere la forță în cazul Coreei de Nord

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat miercuri în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite că „susține politica americană” în regiune care afirmă că „toate opțiunile sunt pe masă” pentru a aduce Phenianul înapoi la rațiune, relatează Agerpres.

President Trump Holds Joint Press Conference With Japanese PM Shinzo Abe

Foto: Gulliver/GettyImages

„Amenințarea este de o gravitate fără precedent” și a devenit un subiect care trebuie „tratat urgent”, a afirmat prim-ministrul japonez, a cărui țară a fost recent survolată de două rachete lansate din Coreea de Nord care, de asemenea, a efectuat un test nuclear de o putere neașteptată.

În cursul verii, Consiliul de Securitate al ONU, din care Japonia face parte ca membru nepermanent, a condamnat în mai multe rânduri acțiunile nord-coreenilor, subliniind că acestea destabilizează nu doar regiunea, dar amenință și pacea lumii.

Consiliul de Securitate a aprobat în două rânduri rezoluții care prevedeau sancțiuni economice tot mai severe împotriva Phenianului.

„Avem nevoie nu de dialog, ci de presiune”, a insistat premierul nipon.

Prin politica sa de sancțiuni, ONU încearcă să determine Coreea de Nord să revină la masa negocierilor pentru a discuta despre programele sale de dezvoltare a armamentului nuclear și convențional.

Marți, președintele american, Donald Trump, a amenințat „să distrugă complet” Coreea de Nord și „regimul său vicios” dacă această țară atacă Statele Unite. În ultimele luni, el a mai afirmat că SUA sunt pregătite să recurgă la mijloace militare în criza cu Coreea de Nord.