Sari la conținut

Liderul nord-coreean ar fi într-o vizită-surpriză în China

Pentru prima oară de la preluarea puterii, în 2011, Kim Jong-un ar fi într-o vizită oficială într-o ţară străină, mai exact în China. Vizita liderului de la Phenian este o surpriză şi a fost confirmată doar pentru Bloomberg.

Nu se cunosc detalii despre scopul şi durata vizitei liderului nord-coreean. Ceea ce se ştie, pentru moment, este că ar fi ajuns în China la bordul trenului cu care şi tatăl său a călătorit în ţara vecină. Garnitura a perturbat întreg traficul feroviar din nord-vestul Chinei.
Una dintre principalele gări din Beijing a fost evacuată, iar pasagerii trenului au fost aşteptaţi de o gardă de onoare şi însoţiţi apoi de o coloană oficială. Până acum, Ministerul de Externe chinez nu confirmat sau infirmat această informaţie.

Ministerul de Externe chinez nu confirmat sau infirmat această informaţie.

Cert e că luni după-amiaza poliţia întărise dispozitivul de securitate de-a lungul principalei artere est-vest din Beijing, bulevardul Changan, şi evacuase turiştii din piaţa Tiananmen, ceea ce se întâmplă de regulă doar când au loc întâlniri importante la Marea Sală a Poporului, unde sunt primiţi de înalţi oficiali chinezi şi şefii de stat veniţi în vizită. În apropierea clădirii a fost semnalată o maşină cu plăcuţe de înmatriculare ale ambasadei nord-coreene, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Totuşi, unele surse diplomatice de la Beijing şi-au exprimat scepticismul în privinţa unei vizite a lui Kim Jong-un în China, vehiculele din escortă neavând arborat drapelul nord-coreean cum ar fi cazul la o vizită a unui lider străin, scrie agenția japoneză Kyodo. Conform aceloraşi surse, oaspetele ar putea fi liderul onorific nord-coreean Kim Yong-nam sau Choe Ryong-hae, nr. 2 de facto al regimului, considerat „mâna dreaptă” a lui Kim Jong-un.

Kim Jong-un nu s-a întâlnit niciodată până acum cu preşedintele chinez Xi Jinping. Tatăl său a fost de patru ori în China, în 2010-2011.

În vizitele pe care le-a făcut în China sau în Rusia, Kim Jong-il a mers cu trenul, iar potrivit unor diplomaţi şi altor surse, tatăl lui Kim Jong-un evita să meargă cu avionul în străinătate din motive de securitate.
Kim cel tânăr, care a studiat în Elveţia, nu pare să se teamă de zbor, media de stat nord-coreene difuzând imagini cu el la bordul unui avion. Nu se ştie totuşi să mai fi ieşit din ţară după preluarea puterii, la finele lui 2011, menţionează Reuters.