Un sud-coreean a fugit în Coreea de Nord. Cum și-a motivat gestul

Data actualizării: Data publicării:
Choe-In-guk-dezertor-coreea-de-nord
Choe In-guk apare în imaginile de propagandă în timp ce este primit în Coreea de Nord de mai mulți oficiali.

O dezertare mai puțin obișnuită a avut loc zilele acestea în peninsula coreeană. În vreme ce foarte mulți nord-coreeni aleg să fugă din țară din cauza condițiilor, un bărbat din Coreea de Sud a părăsit Seulul pentru a trăi sub dictatura lui Kim Jong Un.

Choe In-guk, în vârstă de 73 de ani, a fugit în Coreea de Nord, iar cazul acestuia este unul foarte rar în care cineva alege să trăiască în acest stat, relatează BBC.

El este fiul a doi diplomați de rang înalt care au recurs la același gest în 1980.

Potrivit presei de stat de la Phenian, Choe In-guk se va ocupa de subiectul reunificării celor două țări.

Cele două țări sunt, din punct de vedere tehnic, încă în război iar locuitorii din Sud au nevoie de permisie pentru a vizita Nordul.

„Este neclar deocamdată cum a avut loc dezertarea, însă este foarte simplu pentru un sud-coreean să intre în Nord, prin China, dacă au acordul autorităților”, spune Oliver Hotham, un specialist în știrile și informațiile din Coreea de Nord.

Însă, bărbatul de 73 de ani a încălcat o lege a țării sale prin faptul că nu a obținut acordul guvernului și ar putea fi arestat dacă se va întoarce în Coreea de Sud.

Deocamdată se cunosc puține informații despre viața personală și opțiunile politice ale bărbatului.

Choe In-guk a declarat, potrivit unui site de propagandă al Phenianului, că „a trăi și a urma o țară căreia îi mulțumesc e un mod de a proteja dorința părinților mei”.

Așa că am decis să trăiesc permanent în Coreea de Nord, chiar dacă așa de târziu”, a adăugat el.

Potrivit BBC, acesta a călătorit frecvent în Nord, în ultimii ani, inclusiv la înmormântarea mamei sale din 2016.

Tatăl său, Choe Tok-sin, a fost ministru de externe al Coreei de Sud în anii 60 și în deceniul următorul a emigrat în SUA, de unde a criticat statul condus de generalul Park Chung-hee.

În 1980 a dezertat alături de soția sa, Ryu Mi-yong, în Coreea de Nord, iar vestea a făcut înconjurul lumii. Cei doi au făcut parte din elita politică în țara adoptivă.

Cazul lui Choe In-guk este unul foarte rar, în majoritatea cazurilor cetățenii din Coreea de Nord sunt cei care fug de regimul de la Phenian.

În unele cazuri, dezertorii fug sub ploaiea gloanțelor, așa cum s-a întâmplat cu soldatul care a trecut pe jos granița dintre cele două țări.

Alții aleg să călătorească întâi în China, apoi să meargă în Coreea de Sud.

Printre cazurile cele mai cunoscute de dezertori din Coreea de Nord sunt doi ambasadori din Italia și Regatul Unit al Marii Britanii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri