Coreea de Sud: Imaginile ridicole cu lansarea „Colosului lui Kim” sunt false. În realitate, testul a fost un eşec

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0673931200
Imagini publicate de Phenian cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, prezent la presupusa lansare a celei mai mari rachete balistice din arsenalul Phenianului. Foto: Profimedia

Experţii militari sud-coreeni au declarat că recentele imagini publicate de Coreea de Nord, de la testarea „Colosului lui Kim”, cea mai mare rachetă balistică a regimului de la Phenian, sunt false. În realitate, nord-coreenii au lansat o rachetă balistică intercontinentală mai veche, în timp ce lansarea „Colosului” a fost un eşec, informează Reuters.

Pe 24 martie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă, care a căzut în Marea Japoniei, în zona economică maritimă exclusivă a Japoniei. Oficiali sud-coreeni şi americani au ajuns la concluzia că în acest test a fost folosită o rachetă Hwasong-15 şi nu „Racheta Monstru”, aşa cum s-a speculat inţial.

În schimb, „Colosul lui Kim” a fost implicat într-o lansare eşuată, care a avut loc pe 16 martie. 

Prin analizarea condiţiilor meteo şi a felului în care cad umbrele, analiştii şi experţii consultaţi de Reuters au observat că imaginile din clipul ridicol de PR prezentat de Phenian drept lansarea reuşită a „Colosului” corespund mai degrabă zilei de 16 martie, cea în care testul a fost un eşec.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Astfel, pe 24 martie ar fi fost folosită în realitate racheta Hwasong-15, una mult mai sigură, testată încă din 2017. Aceeaşi rachetă a mai fost folosită de Phenian şi în alte două teste, pe 27 februarie şi 5 martie.

Coreea de Nord nu a recunoscut încă oficial lansarea eşuată din 16 martie.

În schimb, acest eşec i-a făcut pe nord-coreeni să construiască o mare minciună şi să sugereze că lansarea reuşită, de pe 24 martie, a implicat un Hwasong-17 (Colosul lui Kim), când în realitate a fost un Hwasong-15, a spus pentru Reuters un oficial sud-coreean.

Astfel, datele telemetrice, precum viteza ascensională, temperatura de combustie şi analizarea momentelor în care au avut loc separarea treptelor rachetei corespund cu cele ale unei rachete Hwasong-15.

Racheta lansată pe 24 martie a zburat timp de 67 minute şi 30 de secunde, până la o distanţă de 1.090 de kilometri şi o altitudine de 6.248,5 kilometri, conform Phenianului.

În primul test Hwasong-15, racheta a zburat 53 de minute, a atins o rază de 950 de kilometri şi o altitudine de 4.475 de kilometri. Cel mai probabil, racheta lansată pe 24 martie e una modificată sau cu o încărcătură mai mică, astfel încât să poată atinge o rază şi altitudine superioare.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri