Video Singura fâșie de pământ ce leagă țările baltice de restul statelor UE și NATO are doar 65 de km. Localnicii se tem că Rusia o va ocupa

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
voluntar care trage cu arma
De frica unei invazii ruse, Paulius Liskauskas se antrenează de trei ani într-o unitate paramilitară din Lituania Foto: captură video

Lituania este situată între enclava rusă Kaliningrad și Belarus. Doar o graniță terestră îngustă, Coridorul Suwalki, o leagă de celelalte state baltice, de Uniunea Europeană și NATO. Acest lucru a reaprins temerile că Rusia va ocupa acest coridor și va izola țările baltice. Paulius Liškauskas se pregătește de mult timp pentru o astfel de situație, iar în cazul în care Putin îi va ataca țara, vrea să fie pregătit să riposteze. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Antrenament la țintă, de la distanță mică. Sunt trei ani de când Paulius Liškauskas și-a perfecționat abilitățile în cadrul organizației paramilitare a pușcașilor lituanieni. Numărul membrilor a crescut rapid în această perioadă.

„Propaganda de stat din Rusia a pus ochii pe Lituania. Asta înseamnă că noi am putea fi următorii”, spune Paulius Liskauskas.

Coridorul Suwalki este o zonă critică – vorbim de o fâșie de pământ de doar 65 de kilometri lățime, situată între Lituania și Polonia. Este singura punte de legătură terestră dintre țările baltice și restul statelor NATO. Există temeri că Moscova ar putea încerca să blocheze acest coridor.

„Retrăim războiul în fiecare zi”

Războiul din Ucraina are efecte chiar și în orașul lituanian de frontieră Vilkaviškis, pe măsură ce aici ajung tot mai mulți refugiați.

Voluntarii de la Crucea Roșie strâng pentru ei alimente și haine.

Irina Tiktarova a fugit din orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei. Acum, ea ajută alți refugiați. Mulți dintre prietenii și rudele sale au rămas acasă, în Ucraina.

„Suntem în siguranță aici, dar ne gândim tot timpul la război. Îl retrăim în fiecare zi, iar și iar. Asta trăiesc toți ucrainenii care au fugit în străinătate”, mărturisește Irina Tiktarova.

Irina este recunoscătoare pentru solidaritatea arătată de lituanieni. Localnicii de aici îi împărtășesc indignarea în privința invaziei ruse. Războiul l-a înfuriat și pe Paulius Liškauskas. Dar are grijă să facă distincția între politicile Kremlinului și cetățenii ruși obișnuiți.

„Am clienți ruși cu care păstrez legătura. Nu simt nicio ură personală față de ei, ci mai mult față de statul lor și propaganda Moscovei”, spune Paulius.

Ce văd rușii care trec cu trenul prin Lituania

Dar unii ruși simt efectele invaziei atunci când trec cu trenul prin Lituania, în drum spre enclava Kaliningrad. Nu au voie să pună piciorul pe teritoriul lituanian. De la ferestrele vagoanelor se confruntă cu imagini ale războiului - și cu panouri publicitare cu întrebări de genul: își doresc cu adevărat să-l susțină pe președintele Vladimir Putin?

Politicienii din Lituania avertizează că războiul din Ucraina a trimis un semnal de alarmă în toate statele baltice. Țara lor trebuie să se înarmeze împotriva agresorului rus.

„Aș spune că suntem mai patrioți. Ar trebui să vă apărați libertatea și așa mai departe… Este ca un fel de înțelegere a acestor chestiuni fundamentale. Avem la dispoziție doar câțiva ani ca să ne pregătim. De aceea avem nevoie de o prezență mai mare a NATO în regiunea noastră, ca un factor credibil de descurajare”, spune  Laurynas Kasciunas.

„Nimeni nu știe ce ne va aduce ziua de mâine”

Paulius Liškauskas speră că NATO va trimite mai multe trupe în Lituania, țară care are mai puțin de 3 milioane de locuitori. Dar dacă se va ajunge la ce e mai rău, este pregătit să meargă la război chiar și civil - împreună cu alți 14.000 de voluntari din organizația paramilitară.

„E greu să vorbești despre viitor. Trăim vremuri dificile și nimeni nu știe ce ne va aduce ziua de mâine. Așa că trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă acum aici, să facem pași mici și să ne consolidăm propria țară”, explică Paulius Liskauskas.

Mulți lituanieni sunt pregătiți și sunt în stare de alertă. Mai ales în apropierea Coridorului Suwalki, unde oamenii se tem că s-ar putea trezi brusc pe linia frontului, în cazul unui atac al Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri