Galerie Foto Crește bilanțul victimelor după cutremurul din Japonia: 73 de morți și 400 de răniți. Ploile înghețate îngreunează misiunile de salvare

Data actualizării: Data publicării:
cladiri prabusite in japonia
Crește bilanțul victimelor după cutremurul din Japonia: 161 de morți și 560 de răniți. FOTO: Profimedia Images

Bilanțul cutremurului care a lovit Japonia de Anul Nou a ajuns la 73 de morți și 400 de răniți, dintre care 20 sunt în stare gravă. Bilanțul este încă provizoriu. Operațiunile de salvare continuă, dar vremea complică eforturile.

ACTUALIZARE Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în cutremurele din Japonia care au avut loc de Anul Nou crește la 73, potrivit unui nou bilanţ provizoriu, relatează AFP, potrivit News.ro. Autoritățile regionale au anunțat că 400 de persoane au fost rănite. 

Știrea inițială

Temperaturile au scăzut și sunt anunțate ploi abundente și posibile alunecări de teren în zona cea mai afectată - peninsula Noto, o fâșie de pământ care se extinde în Marea Japoniei.

Primarul dintr-una dintre localitățile de acolo spune că 90% din case sunt total sau aproape complet distruse. Într-un alt orășel, un cartier a ars.

Crește bilanțul victimelor după cutremurul din Japonia: 161 de morți și 560 de răniți. FOTO: Profimedia Images
Crește bilanțul victimelor după cutremurul din Japonia: 161 de morți și 560 de răniți. FOTO: Profimedia Images

Trenurile japoneze de mare viteză și-au reluat serviciile în zona centrală a țării, după ce câteva mii de pasageri au petrecut aproape o zi blocați pe șine sau în gări. S-au redeschis și autostrăzile.

Drumurile rupte, infrastructura deteriorată şi locaţia îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile de salvare, iar amploarea totală a pagubelor şi a victimelor rămâne neclară la două zile după cutremur.

Premierul japonez Fumio Kishida a dat instrucţiuni guvernului său pentru a se asigura că supravieţuitorii au acces la facilităţi de bază, inclusiv la electricitate şi apă.

"Vă rugăm să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a salva cât mai multe persoane, ţinând cont în acelaşi timp de faptul că aceasta este, de asemenea, o bătălie împotriva timpului", a declarat Kishida în timpul unei reuniuni de răspuns la dezastre.

El a precizat că supravieţuitorii s-ar putea să nu se poată întoarce acasă pentru o perioadă de timp.

Seismul a avut magnitudinea 7,5 conform Institutului American de Geofizică și 7,6 conform Agenției de Meteorologie din Japonia. A fost urmat de câteva sute de replici.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri