Cubanezi recrutați de armata rusă. Cuba a găsit o rețea de trafic care îi folosea pe cetățeni pentru operațiuni militare în Ucraina

Data publicării:
Screenshot 2023-09-05 105709
Foto: captură video America TeVe Miami/ YouTube

Guvernul cubanez a afirmat luni că a identificat o „reţea de trafic” rusă care viza recrutarea de cubanezi pentru „operaţiuni militare în Ucraina” şi că a iniţiat proceduri penale împotriva celor implicaţi, relatează AFP şi Reuters. 

Ministerul cubanez de Interne „lucrează pentru a neutraliza şi dezmembra o reţea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetăţeni cubanezi care locuiesc acolo şi chiar unii din Cuba în rândul forţelor militare implicate în operaţiuni militare în Ucraina”, a anunţat Ministerul de Externe de la Havana într-un comunicat, potrivit News.ro. 

Într-un mesaj publicat pe X (fostul Twitter), ministrul de externe, Bruno Rodriguez, a declarat că guvernul cubanez „acţionează cu toată forţa legii” împotriva acestor operaţiuni. Ministerul a precizat că a iniţiat „proceduri penale împotriva celor implicaţi în aceste activităţi”, fără a da detalii. Acesta a subliniat respingerea categorică a „mercenariatului”, subliniind că ţara sa nu participă la războiul din Ucraina. 

Vinerea trecută, site-ul postului de televiziune America TeVe din Miami a publicat mărturiile a doi adolescenţi care au declarat că au fost păcăliţi prin intermediul Facebook pentru a lucra ca zidari pe şantierele de construcţii din Ucraina alături de armata rusă. „Ajutaţi-ne, vă rog, încercaţi să ne scoateţi de aici cât mai repede posibil, pentru că suntem speriaţi”, a declarat unul dintre adolescenţi, în vârstă de 19 ani, în înregistrarea video publicată pe site. 

America TeVe a explicat că tinerii au trimis acest mesaj dintr-un autobuz în care erau transportaţi din Ucraina împreună cu soldaţii ruşi la Riazan, la sud-est de Moscova. „Nu putem dormi” pentru că „în orice moment se pot întoarce şi ne pot face ceva”, a declarat celălalt tânăr, afirmând că a fost bătut. 

„Sunt doar un alt cubanez care se află aici în baza unui contract cu forţele armate ruse”, a declarat un alt bărbat, sub rezerva anonimatului, afirmând că a semnat pentru a-şi legaliza statutul în Rusia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Anul trecut, Rusia a anunţat un plan de creştere a dimensiunii forţelor sale armate cu peste 30%, ajungând la 1,5 milioane de oameni personal de luptă, un obiectiv ambiţios, îngreunat de numărul mare, dar încă nedezvăluit, al victimelor din război. La sfârşitul lunii mai, un ziar rusesc din oraşul Riazan a relatat că mai mulţi cetăţeni cubanezi au semnat contracte cu forţele armate ale Rusiei şi au fost trimişi în Ucraina în schimbul cetăţeniei ruse. 

Moscova şi Havana şi-au consolidat relaţiile diplomatice începând de anul trecut. La sfârşitul anului 2022, preşedintele Miguel Díaz-Canel s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, iar delegaţii de oameni de afaceri şi reprezentanţi politici au vizitat ambele ţări în acest an. În iunie, ministrul cubanez al apărării, Alvaro Lopez Miera, a fost primit de omologul său Serghei Şoigu.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri