Cubanezi recrutați de ruși să lupte în Ucraina. Cuba avertizează Rusia că este împotriva folosirii mercenarilor

Data actualizării: Data publicării:
Bruno Rodríguez și Serghei Lavrov
Foto: Bruno Rodríguez și Serghei Lavrov. Imagine cu caracter ilustrativ Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul de Externe al Cubei, Bruno Rodríguez, a declarat că a descoperit o rețea care recrutează cetățeni cubanezi pentru a lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina, transmite BBC.

Rodríguez a spus că cetățenii cubanezii care trăiesc în Rusia și „chiar unii în Cuba” au fost „încorporați în forțele militare care iau parte la războiul din Ucraina”.

Cuba este un aliat apropiat al Rusiei, dar a subliniat în declarația sa „nu face parte din conflictul din Ucraina”.

Nu a existat încă un răspuns din partea Rusiei.

Ministerul cubanez de externe nu a precizat cine s-a aflat în spatele operațiunii.

În august anul trecut, președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să-și mărească numărul de soldați după ce forțele sale de luptă au suferit pierderi grele în Ucraina.

Un ziar rus, Ryazan Gazette, a raportat de atunci că cetățenii cubanezii care locuiesc în Rusia s-au alăturat forțelor de luptă ruse care luptă în Ucraina, în schimbul promisiunii de a primi cetățenia rusă.

Au existat, de asemenea, videoclipuri care pretind că arată voluntari sârbi care se antrenează pentru a lupta alături de trupele ruse în Ucraina.

Deși nu este clar dacă declarația Ministerului de Externe cubanez este legată de informațiile din Ryazan Gazette, în ea se subliniază: „Cuba are o poziție fermă și clară împotriva utilizării mercenarilor”.

„Vom acționa decisiv împotriva celor care se angajează în trafic de persoane cu scopul de a recruta cetățeni cubanezi pentru a purta arme în orice țară”

Ministrul cubanez de externe Bruno Rodríguez a publicat declarația pe X, cunoscută anterior ca Twitter, adăugând că țara sa, Cuba, folosește „forța legii” pentru a contracara încercările de a-i fi recrutați cetățenii.

Declarația este o dovadă de disonanță rară în relațiile recente cubano-ruse, cele două țări având relații comerciale strânse.

În urmă cu puțin peste două luni, miniștrii apărării din Cuba și Rusia au purtat discuții la Moscova, iar ministrul rus de externe a călătorit în aprilie pe insula condusă de comuniști, ca parte a unui tur al aliaților din America Latină ai Rusiei.

Cuba a fost un aliat apropiat al Rusiei de la revoluția cubaneză, care l-a adus pe Fidel Castro la putere în 1959.

Castro, pe care Statele Unite au încercat și nu au reușit să-l răstoarne în numeroase ocazii, s-a alăturat Rusiei în Războiul Rece. La rândul său, Moscova a oferit guvernului de la Havana asistență economică, politică și militară.

Un acord secret din 1962, care permitea Uniunii Sovietice să staționeze rachete nucleare în Cuba pentru a descuraja noi încercări ale SUA de a invada insula, a declanșat una dintre cele mai periculoase confruntări ale Războiului Rece între SUA și Uniunea Sovietică.

În timp ce criza rachetelor cubaneze s-a încheiat pașnic după ce liderul sovietic Nikita Hrușciov și președintele american John F. Kennedy au ajuns la un acord, relațiile Cubei cu SUA au rămas tensionate, nu în ultimul rând și din cauza sancțiunilor de decenii pe care SUA le-au impus Cubei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri