Cum ar fi fost obținute documentele secrete de la Pentagon care au ajuns pe rețelele sociale

Data publicării:
BeFunky-collage-2
Planuri secrete americane și ale NATO pentru furnizarea de ajutor Ucrainei înainte de contaofensiva așteptată în această primăvară au fost postate pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat o investigație a Pentagonului. Foto: Twitter

Un nou set de documente clasificate care par să detalieze secrete americane de securitate naţională referitoare la Ucraina, Orientul Mijlociu şi China au apărut pe reţelele sociale. Ar putea fi cea mai mare breșă de securitate din ultimele decenii. Apar și ipoteze despre cum au apărut cele aproximativ 100 de documente secrete în spațiul public.

Fotografia unui document cu antetul CIA, datat 2 martie și marcat Top Secret, ORCON, adică document de origine controlată, NOFORN, care nu se diseminează către cetățeni străini și FISA - Foreign Intelligence Surveillance Act - adică legea în baza căreia Statele Unite colectează informații, poartă în partea dreaptă un marcaj tehnic: cum poate fi imprimat acest document.

Și, potrivit experților internaționali din domeniul securității, aici s-ar ascunde călcâiul lui Ahile. Documentele respective, odată imprimate, puteau rămâne la vedere pe un birou, susceptibile să fie fotografiate de oricine ar fi avut acces în apropiere. Ceea ce și pare că s-a întâmplat: niciunul dintre documente nu e scanat, toate sunt fotografiate, în grabă, uneori fără să fie desfăcute complet.

Cât despre informațiile conținute - știm deja că o parte dintre ele se referă la situația din Ucraina și planurile Kievului de pornire a contra-ofensivei. Scurgerea de informații ce pare să fi pornit de la Pentagon arată în acest context de ce țin ucrainenii atât de mult la secretul absolut privind operațiunile militare și de ce, după cum spunea un oficial de la Kiev, doar cinci oameni știu cum, când și unde va porni contraofensiva.

Ce mai aflăm din documetele respective e că americanii strâng informații despre toată lumea, nu doar despre adversari. O dezvăluire scoasă în evidență de Washington Post e că mercenarii Wagner s-au dus în Turcia, la începutul lunii februarie, să cumpere arme și echipamente. Un alt document, citat de New York Times, se referă la dezbaterile interne din Coreea de Sud cu privire la acordarea obuzelor de artilerie americană către Ucraina.

Cel mai interesant, atrag atenția jurnaliștii de investigație de la Bellingcat, e locul în care au apărut prima dată aceste documente: mai multe servere ce aparțin rețelei de socializare Discord, preferată de adolescenții din toată lumea, și care a cunoscut o creștere exponențială în ultimii ani. De altfel, unul dintre serverele respective se referă la crearea unei așa numite hărți a popularului joc online Minecraft.

Sursa originală a documentelor pare a fi un utilizator care a folosit numele Mister Luca și care și-a șters între timp contul.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri