Cum au ajuns mii de români ilegal în SUA și cât au plătit? Rețeaua complexă descoperită de Homeland și arestarea făcută în România

Data publicării:
pasageri la aeroport în SUA
Noi decizii în SUA privind accesul în timpul pandemiei. FOTO: Getty Images

Un român a fost extrădat weekendul trecut în SUA, la San Diego, fiind acuzat de autoritățile federale că a coordonat o vastă rețea de trafic de migranți, introducând ilegal în Statele Unite mii de cetățeni români.

Luigi Cristinel P., 52 de ani, a fost arestat, vineri, la București, în baza unui mandat american, potrivit Los Angeles Times.

Luni a fost dus într-o instanță federală din San Diego, unde i s-a adus la cunoștință acuzația de trafic de migranți, activitate din care a avut beneficii financiare semnificative. Românul, însă, a pledat nevinovat.

Potrivit presei americane, bărbatul este dintr-o localitate rurală aflată la nord-est de București. Este acuzat că a colaborat cu o serie de complici - operatori vamali, șoferi etc. - care primeau fotografiile „clienților” români și astfel erau ajutați în diverse etape ale întregului proces.

Românii care veneau pe ruta Mexic - California erau deseori cazați în case din San Ysidro și Calexico.

Ancheta s-a bazat pe numeroase declarații ale românilor care au fost prinși intrând ilegal în SUA sau care s-au predat patrulelor de la frontieră. Luigi Cristinel P. ar fi încasat între 10.000 și 25.000 de dolari de persoană sau familie pentru „serviciile” lui.

Agenții Homeland au colaborat în această anchetă cu autorități din Mexic, Guatemala, Spania și Austria.

Încă din 2013 bărbatul a fost menționat într-un dosar al DIICOT care viza traficul ilegal a 600 de români în SUA, prin Mexic. Procurorii români au stabilit că o parte din cetățenii traficați, care nu au reușit să-și plătească „onorariul”, au fost obligați în SUA să comită infracțiuni sau să cerșească.

Românul este în arest și nu poate fi eliberat pe cauțiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri