Cum îl ajută Trump pe Putin prin blocarea ajutorului pentru Ucraina: „Nu vrea să rezolvăm problema granițelor ca să dea vina pe Biden”

Data publicării:
putin_trump_kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Senatorul republican Mitt Romney îl acuză pe fostul președinte Donald Trump că exploatează problema securizării frontierelor în scopuri politice, îndemnându-i pe republicani să blocheze acordul de care depinde adoptarea bugetului care prevede și ajutorul pentru Ucraina.

Directiva lui Donald Trump adresată republicanilor din Congres de a nu accepta un acord cu democrații privind imigrația și controlul frontierelor este „îngrozitoare”, a spus Mitt Romney, potrivit The Guardian.

„Cred că granița este o problemă foarte importantă pentru Donald Trump”, a declarat Romney. „Și faptul că le-ar comunica senatorilor republicani și congresmenilor că nu dorește ca noi să rezolvăm problema graniței pentru că vrea să-l învinovățească pe [Joe] Biden pentru asta este... într-adevăr îngrozitor”, a mai spus senatorul republican.

După ce a câștigat în Iowa și New Hampshire și aflat în cursă doar cu Nikki Halley, Trump este favoritul clar pentru nominalizarea republicană la președinție pentru a-l înfrunta pe Biden în noiembrie.

Trump a încercat să dinamiteze discuțiile din Senat pentru un acord pentru bugetul care prevede și ajutorul pentru Ucraina.

Mitch McConnell, liderul republican din Senat, ar fi recunoscut că opoziția lui Trump face foarte puțin probabil ca discuțiile privind imigrația să reușească, având în vedere stăpânirea republicanilor de linie dură asupra Camerei și a președintelui acesteia, Mike Johnson, un congresman de extremă dreapta din Louisiana.

Joi, Romney a spus: „Realitatea este că avem o criză la graniță, poporul american suferă din cauza a ceea ce se întâmplă la graniță, iar cineva care candidează pentru președinte ar trebui să încerce să rezolve problema”.

Casa Alba a anunțat la începutul lunii ianuarie că a epuizat toți banii din pachetele de ajutor militar pentru Ucraina și „nu a mai rămas nimic pe fundul sacului”.

„Am oferit acum Ucrainei ultimul pachet de asistență pentru securitate pentru care mai dispunem de fondurile necesare - chiar după Crăciun, înainte de Anul Nou. Și acum avem nevoie de sprijinul Congresului SUA pentru a putea continua să facem asta”, a declarat John Kirby.

În Congresul SUA este blocat un pachet financiar de peste 110 miliarde. Acest pachet include - pe lângă ajutorul de peste 61 miliarde pentru Ucraina - ajutoare militare pentru Israel, Taiwan și bani pentru finanțarea „problemelor de securitate de la granița SUA cu Mexicul”. Republicanii nu se opun în totalitate acordării de ajutor militar pentru Ucraina, dar cer, în schimb, modificări majore pentru politica migrației a SUA - și implicit bani mai mulți pentru finanțarea acestor politici.

Congresul SUA a aprobat până acum peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina, de la invazia Rusiei din februarie 2022 și până în prezent, dar nu a aprobat niciun fond suplimentar de când republicanii au preluat conducerea Camerei de la democraţi, în ianuarie.

Citește și Casa Albă face presiuni pentru deblocarea ajutorului pentru Ucraina, Trump se opune prin republicanii pe care îi controlează

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri