Cum vor fi afectați românii de ieșirea Marii Britanii din UE. Anunțul făcut de MAE

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ANIVERSARE - 60 DE ANI - UNIUNEA EUROPEANA
Mars pentru Europa, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la formarea Uniunii Europene, in Bucuresti, Romania, sambata, 25 martie 2017. Inquam Photos / Bogdan Buda

MAE salută acordul privind Brexitul, afirmând că acesta va garanta drepturile cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, aceştia putând continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special, scrie News.ro. 

"Ministerul Afacerilor Externe salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene şi ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. Acest acord marchează un moment semnificativ în procesul de negociere şi deschide calea spre definirea unei relaţii viitoare cât mai apropiate şi întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menţinere este esenţială în contextul evoluţiilor în vecinătatea estică, unde România şi Marea Britanie împărtăşesc obiective comune", afirmă MAE

Ministerul Afacerilor Externe consideră că Acordul reprezintă cel mai eficient instrument pentru limitarea consecinţelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetăţeni şi mediul de afaceri.

„Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special (settled status).

Ministerul Afacerilor Externe apreciază eforturile substanţiale depuse de echipa de negociere coordonată de către negociatorul-şef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obţinerea unui progres decisiv, în special pentru agrearea unei soluţii de backstop şi evitarea instalării unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că, în perioada următoare, Acordul va fi aprobat de către Parlamentul European şi ratificat de către Parlamentul Marii Britanii în forma convenită în negocieri.

România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 şi la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii", subliniază MAE.

UE avertizează că acordul pentru Brexit nu este încă finalizat

Uniunea Europeană a salutat acordul pentru Brexit, dar a avertizat că încă mai ese mult de muncă până când se va ajunge la o înțelegere privind toate capitolele ieșirii Marii Britanii din UE.

UE a stabilit mai multe întâlniri cu oficiali britanici, până pe 25 noiembrie, în care ar urma să fie definitivate mai multe detalii privind acordul pentru Brexit.

Guvernul britanic a aprobat, miercuri, după o şedinţă maraton, acordul pentru Brexit, de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Anunţul a fost făcut de către premierul Theresa May.

Ea a declarat că guvernul a avut „o dezbatere lungă, detaliată şi pasională”, adăugând că acordul „este cea mai bună versiune care a putut fi negociată”, scrie The Guardian.

„Decizia nu a fost luată uşor”, a declarat May. „Cred cu tărie că acest lucru este în interesul întregii Marii Britanii”, a precizat ea, adăugând că va oferi mai multe detalii joi, în Parlament.

Aprobarea Guvernului este necesară în vederea permiterii organizării unui summit excepţional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmează să fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, parlamentele naţionale ale statelor din UE şi în Parlamentul European, înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 29 martie 2019.

Demisii în lanț după acordul pentru Brexit

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul Dominic Raab a fost primul care a demisionat joi, din cauza opoziţiei sale faţă de proiectul acorduluii Brexitului încheiat dun egida premierului britanic Theresa may cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

Această demisie reprezintă o lovitură dură aplicată şefei Executivului, care a fost nevoită să lupte timp de cinci ore pentru a-şi convinge miniştrii să accepte compromisul încheiat între negociatorii britanici şi europeni şi care urmează să încerce începând de joi să convingă Parlamentul - foarte împărâit la rândul lui.

Dominic Raab i-a succedat în iulie ”Brexiter”-ului David Davis, care a demisionat din Guvern deoarece considera prea blândă strategia lui May în vederea Brexitului.

”Eu nu pot să susţin acordul propus din două motive”, legate de viitorul statut al Irlandei de Nord după Brexit, a precizat el în scrisoarea de demisie pe care a publicat-o joi pe Twitter.

Secretarul de stat britanic însărcinat cu Brexitul Suella Braverman şi-a anunţat joi demisia - a patra plecare consecutivă - din Guvernul premierului Theresa May din cauza proiectului acordului Brexitului încheiat cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

”Mă aflu acum în incapacitatea de a susţine sincer acordul aprobat ieri (miercuri) de cabinet”, afirmă ea în scrisoarea de demisie pe care a publicat-o pe Twitter.

Și secretarul britanic însărcinat cu Munca şi Pensiile Esther McVey a demisionat joi, denunţând faptul că proiectul acordului Brexitului ”nu onorează referendumul”, relatează BBC.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri