Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să prevină actele de genocid în Fâșia Gaza și să autorizeze accesul umanitar

Data actualizării: Data publicării:
doua fetite care stau in fata unor ruine in gaza
Mii de copii au fost uciși în Fâșia Gaza de la izbucnirea conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, pe 7 octombrie. FOTO: Shutterstock

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), a dispus vineri Israelului să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare în enclava palestiniană, relatează agenţiile France Presse, Reuters şi DPA, citate de Agerpres. 

Israelul trebuie să ia „măsuri imediate şi eficiente pentru a permite furnizarea de servicii de bază şi de ajutor umanitar de care palestinienii au nevoie urgentă pentru a face faţă condiţiilor de viaţă nefavorabile cu care se confruntă”, a indicat CIJ în verdictul său foarte aşteptat.

De asemenea, Israelul trebuie să „ia toate măsurile ce stau în puterea sa pentru a preveni şi a pedepsi incitarea directă şi publică la comiterea de (acte de) genocid”, să facă totul pentru „a împiedica comiterea oricăror acte care intră în sfera de aplicare” a Convenţiei asupra genocidului, se arată în acelaşi verdict.

După atacul grupării Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului său, Israelul desfăşoară în enclava palestiniană o puternică ofensivă militară care a ucis până în prezent peste 26.000 de palestinieni, dintre care 75% sunt femei şi copii.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri