Ce ar putea să însemne litera Z, pictată pe tancurile rușilor

Data actualizării: Data publicării:
tand rusesc
Litera Z a devenit un simbol al invaziei rusești în Ucraina FOTO: Profimedia Images

Litera Z a devenit o emblemă a invaziei rusești în Ucraina, însă originile simbolului - care apare des în postările de pe rețelele sociale și pe care l-au afișat chiar și sportivi ruși care au participat la competiții în această perioadă - rămân un mister. Totuși, analiștii au avansat câteva terorii.

Potrivit The Guardian, analiștii și experții militari au observat pentru prima dată litera Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești mobilizate la granița cu Ucraina, pe 19 februarie. Încă de atunci experții occidentali au avut diverse variante cu privire la semnificația simbolului.

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, litera Z a fost reperată pe mai multe echipamente militare. Însă, în același timp, au fost observate și alte simboluri și litere, între care O, X, A și V. Literele erau de obicei încadrate în pătrate, triunghiuri sau alte forme geometrice, pictate și ele manual. Litera Z nu există în alfabetul chirilic rus.

Cea mai populară teorie a experților militari pentru a explica simbolurile este că acestea au fost aplicate în funcție de zonele în care erau staționate trupele ruse, iar Z ar putea fi un simbol pentru „Zapad” (vest).

Unii experți militari ruși pro-Kremlin au speculat că litera Z reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar litera V - Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat nicio teorie. În schimb, a postat pe canalul de Instagram că Z înseamnă „Za pobedu” (pentru victorie) și V reprezintă „puterea adevărului”.

Cum a devenit Z simbolul războiului din Rusia

În ultimele două săptămâni, Z și-a depășit condiția de marcaj militar și a devenit principalul simbol al sprijinului public pentru invadarea Ucrainei.

La doar trei zile după invazie, rețeaua media RT, finanțată de Kremlin, a anunțat pe rețelele sociale că vinde tricouri și hanorace cu litera Z, pentru a arăta sprijinul pentru trupele ruse. De atunci, autoritățile au organizat în toată țara flashmob-uri în care persoane poartă Z pe îmbrăcăminte. De asemenea, simbolul a fost pictat pe clădiri mari de apartamente din epoca sovietică sau a fost afișat pe panouri publicitare stradale.

Mai multe școli au postat imagini cu copii stând grupați sub forma literei Z. O imagine care circula online acum câteva zile arăta copii bolnavi în stadiu terminal dintr-un spital din orașul Kazan formând un Z.

Oficialii locali nerăbdători să-și dovedească sprijinul pentru război au promis chiar să vor include simbolul în numele regiunii lor. Serghei Tsivilev, șeful regiunii Kemerovo, a anunțat că a decis să o redenumească și să adauge litera Z. Astfel, noul nume ar putea fi KuZbass.

Simbolul a fost afișat, ce-i drept, izolat, și în afara Rusiei. Vineri, mii de sârbi fluturând steaguri rusești și purtând litera Z au mărșăluit prin Belgrad până la ambasada Rusiei, într-o demonstrație de sprijin pentru Moscova. Iar sâmbătă, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat simbolul Z în timp ce stătea lângă ucraineanul Kovtun Illia, medaliat cu aur la Cupa Mondială de gimnastică de la Doha.

Cum a reacționat societatea rusă la simbolul Z

În Moscova, pot fi văzute când și când mașini cu un Z pictat pe ele, dar simbolul nu este utilizat la scară largă în rândul populației ruse.

Rusia are o istorie de promovare a anumitor semne și simboluri pentru a arăta sprijin pentru armată. În timpul anexării Crimeei, au fost folosite panglici cu dungi portocalii și negre, simbolul Sfântului Gheorghe. Panglica este și astăzit destul de populară în Rusia și arată sprijinul pentru guvern și armată.

Dar mulți ruși au ridiculizat simbolul Z. În timpul demonstrațiilor anti-război care au avut loc duminică în mai multe orașe importante din Rusia, unii protestatari au fost văzuți ținând pancarte cu cuvântul „Zachem” (Pentru ce?). De asemenea, rușii au postat online și o serie de meme care satirizează simbolul. Într-unul, Harry Potter este văzut arătându-i lui Ron cicatricea în formă de fulger, care a fost modificată pentru a arăta ca litera Z.

Însă Z a fost utilizat și pentru a-i intimida pe cei care se opun războiului. Mai multe organizații și ONG-uri anti-război au găsit litera pictată pe ușile sediilor lor.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...