De ce au devenit rachetele rusești lansate împotriva Ucrainei mult mai greu de interceptat

Data publicării:
Lansare a rachetei Zircon de pe o fregată rusească
Racheta hipersonică rusească 3M22 Zircon poate atinge Mach 9 – o viteză de în jur de 11.000 de kilometri la oră. Foto: Profimedia Images

Armata rusă și-a schimbat tactica de luptă atunci când lansează valuri de rachete asupra Ucrainei, a transmis marți Kievul, după încă o noapte de bombardamente, scrie Newsweek.

Trupele Moscovei programează traseul de zbor al rachetelor pe care le lansează astfel încât să ocolească sistemele de apărare antiaeriană ale ucrainenilor cât mai eficient, exploatând punctele slabe ale inamicului și folosindu-se de informațiile colectate de pe câmpul de luptă, potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ignat.

„Rachetele își schimbă mereu traseul”, a spus Ignat pentru presa ucraineană. Unele tipuri de rachete folosite de ruși au capacitatea de a face manevre în timpul zborului, ceea ce le face mai greu de doborât pe măsură ce își schimbă direcția de deplasare în mod repetat.

Ucraina a cerut mereu mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja spațiul aerian și orașele vizate aproape zilnic de rachetele și dronele rusești.

bombardament Odesa
Urmările bombardamentului din Odesa, atacată cu drone iraniene și rachete Kalibr luni dimineața. Foto: Profimedia Images

„În fiecare zi, în fiecare săptămână, noi lucrăm pentru a ne asigura că apărătorii noștri ai cerului au mai multe sisteme de apărare antiaeriană și rachete”, a spus luna aceasta președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Armata ucraineană a declarat marți dimineața că Rusia a lansat cel puțin 28 de rachete de croazieră cu o noapte înainte, folosind atât arme lansate din aer, cât și cele lansate din mare.

Printre zonele țintite de atacurile rusești s-au numărat orașul Lvov din vestul Ucrainei și două sate din apropiere de oraș, precum și un complex sportiv din orașul central Dnipro.

Rachete de croazieră Kalibr lansate de ruși din Marea Caspică
Rachete de croazieră Kalibr lansate de ruși din Marea Caspică. Foto: Profimedia Images

Un depozit de alimente a fost avariat în Kramatorsk, în estul țării, împreună cu mai multe clădiri rezidențiale și o grădiniță din regiunea Zaporojie, unde trupele ucrainene desfășoară o contraofensivă împotriva ocupanților ruși.

Cu o zi înainte, armata ucraineană a spus că a interceptat 15 drone kamikaze iraniene Shahed și 8 rachete de croazieră Kalibr folosite în mai multe valuri de atacuri.

Ultimul pachet de ajutoare militare pentru Ucraina anunțat de Washington include muniție pentru sistemele Patriot care operează în Ucraina.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri