Decizie aprobată: Ungaria donează Chinei un teren în Budapesta pentru a construi o universitate considerată „un cal troian” în Europa

Data publicării:
santier pentru constructia unei filiale a universitatii chineze fudan la budapesta
Universitatea chineză Fudan urmează să își deschidă primul campus în Europa, la Budapesta, un proiect care ridică multe semne de întrebare și stârnește critici Foto: Profimedia

Parlamentul Ungariei a aprobat marți propunerea Guvernului de a dona Universității chineze Fudan un teren din Budapesta ce aparține statului, o decizie controversată, contestată inclusiv în stradă de opoziția care îl acuză pe Viktor Orban că face concesii prea mari Beijingului. Votul din Parlament vine, de altfel, chiar a doua zi după summitul NATO, la care șefii de stat și de guvern au evidențiat, între altele, „provocările” generate de China la adresa ordinii internaţionale.

În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai pentru ridicarea unui campus pe un teren unde inițial era prevăzută construirea unui cămin pentru studenţii din  Budapesta. Potrivit Guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.

Oponenţii liberali ai premierului se tem însă că viitorul campus - evaluat la 2 miliarde de dolari - ar putea submina calitatea învăţământului superior și ar putea fi un adevărat „cal troian” al Chinei în Europa, Beijingul urmărind să-și crească influența în Ungaria şi implicit în Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Citiți și: Mircea Geoană: Riscăm ca avantajul tehnologic al NATO să fie oarecum în erodare. China investește în fuziunea dintre stat și privat

Un referendum cu mize politice

Parlamentarii din FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, au votat cu o majoritate covârșitoare donarea a patru parcele de pe malul Dunării către fundația care se va ocupa de ridicarea campusului Universității Fudan. Textul de lege prevede că guvernul trebuie să prezinte Parlamentului planul final al proiectului, inclusiv costurile sale, până la finalul anului viitor.

Premierul Orban a promis săptămâna trecută că proiectul va fi supus unui referendum.

În aprilie 2022, în Ungaria vor avea loc alegeri legislative, iar principalul rival politic al lui Orban, actualul primar al Budapestei, Gergely Karacsony, ar vrea ca referendumul să aibă loc înainte de scrutin. El susține că 96 la sută dintre cetățenii Budapestei nu își doresc o universitate comunistă chineză pe locul unde ar fi trebuit să fie un cămin pentru studenți. 

Ce se știe despre Universitatea Fudan

Universitatea Fudan este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din China, însă campusul de la Budapesta, care ar urma să fie finalizat până în 2024, ar fi primul din Uniunea Europeană.

O investigație a centrului de jurnalism de investigație Direkt36 a arătat că Universitatea are legături strânse cu serviciile de informații chineze, mai ales că în campusul din China, Fudan a lansat, în 2011, propria sa școală de spioni. De asemenea, Universitatea este considerată o școală de elită a Partidului Comunist, cel puțin un sfert dintre studenții săi fiind membri de partid.

Decizia Ungariei este cu atât mai contrariantă cu cât executivul de la Budapesta a dat o lege specială pentru a forța o altă universitate străină, Universitatea Centrală Europeană, fondată de omul de afaceri George Soros, să părăsească țara în 2019, chiar dacă era considerată, la fel ca Fudan, o instituție de prestigiu.

Viktor Orban respinge acuzațiile că ar ceda în fața influenței Chinei și spune că în spatele unei astfel de decizii sunt rațiuni strict de ordin pragmatic. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri