Video&Foto Dezastru în Filipine în urma unui cutremur de 7,4. Trei morți și mai mulți răniți; sute de case și clădiri au fost distruse

Data actualizării: Data publicării:
cutremur filipine
Cutremur în Filipine. Foto: Profimedia

Trei persoane au murit şi alte peste 100.000 au fost strămutate în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,4 care a avut loc, în weekend, în sudul Filipine, distrugând sute de case şi alte clădiri, au anunţat autorităţile luni, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres. 

Treisprezece persoane au fost rănite în accidente provocate de cutremurul care s-a produs sâmbătă seara în oraşul Hinatuan din provincia Surigao Del Sur, la 906 kilometri sud de capitala Manila.

Cutremur în Filipine. Foto: Profimedia
Cutremur în Filipine. Foto: Profimedia

Un total de 108.633 de persoane au fost adăpostite în peste o sută de centre de evacuare din provincie, a declarat Alex Arana, şeful agenţiei provinciale pentru gestionarea dezastrelor. „Încă ne este frică pentru că sunt replici una după alta”, a spus el.

Aproape 2.000 de replici au zguduit provincia începând de la 2 decembrie, conform Institutului Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs), printre acestea numărându-se un cutremur cu magnitudinea 6,8 care s-a produs la ora locală 03:49 (19:49 GMT, duminică) în oraşul Cagwait, la aproximativ 100 de kilometri de Hinatuan.

Locuitorii se pot aştepta la mai multe replici în următoarele câteva săptămâni, însă acestea ar urma să scadă în intensitate şi frecvenţă, după cum a declarat directorul Phivolcs, Teresito Bacolcol, într-un interviu televizat.

Bacolcol i-a îndemnat pe locuitorii afectaţi să nu revină la casele lor în cazul în care acestea prezintă fisuri vizibile după cutremur, atenţionând că replicile ar putea slăbi şi mai mult structura de rezistenţă, putând conduce la prăbuşirea unor clădiri. „Ar trebui să rămână în centrele de evacuare şi să se consulte cu inginerii civili dacă se pot întoarce în siguranţă la casele lor”, a spus el.

Cel puţin 102 case au fost complet distruse, în timp ce 743 au fost parţial avariate, a declarat Liza Mazo, directoarea biroului regional de Apărare Civilă.

O persoană a murit după ce a fost lovită în timpul prăbuşirii pereţilor unei case din Bislig City, în Surigao Del Sur. Un alt deces a fost raportat în oraşul Barobo, a indicat Mazo. Nouă persoane au fost rănite în această provincie, a adăugat ea.

Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor a raportat anterior un deces - o femeie însărcinată care a murit după ce un zid al unei case a căzut peste ea, în oraşul Tagum din provincia Davao Del Norte, unde patru persoane au fost rănite.

Două poduri au fost avariate şi au devenit impracticabile, în timp ce alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în cele mai multe zone afectate, a precizat agenţia.

În imaginile video postate pe reţelele sociale pot fi văzute sticle şi alte mărfuri care cad de pe rafturile unui magazin în timp ce personalul se grăbeşte să iasă afară dintr-o cafenea, în timp ce clădirile sunt cutremurate de mişcările seismice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Seismele se produc frecvent în Filipine, arhipelag situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului, o zonă cu activitate seismică şi vulcanică intensă, care se întinde din Japonia până în bazinul Pacificului, trecând prin Asia de Sud-Est.

Unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit ţara s-a produs în iulie 1990, când peste 2.400 de persoane au murit pe insula nordică Luzon în urma unui seism cu magnitudinea de 7,8.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri