Dispariția fotografului care a demascat China lui Xi Jinping. Ce i-a transmis soției acestuia poliția chineză

Data publicării:
Lu7
Foto: LU GUANG

Poliția chineză a confirmat arestarea fotografului Lu Guang. Potrivit soției acestuia, Xu Xiaoli, bărbatul a fost reținut în orașul Kashgar, regiunea Xinjiang.

Lu Guang
Lu Guang

Familia fotografului a fost informată de către autorități în legătură cu arestarea lui, miercuri, însă fără a le preciza și motivul pentru care Lu Guang a ajuns în spatele gratiilor, a declarat Xu Xiaoli agenției AP, transmite revista TIME.

Fotograf aclamat la nivel internațional, Lu Guang este cunoscut pentru un ochiul său necruțător în imortalizarea mizeriei politice.

La momentul dispariției, Lu Guang se afla în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, unde urma să organizeze un workshop de artă fotografică.

Xinjiang nu este orice fel de teritoriu, ci o regiune autonomă populată de comunitatea turcofonă și musulmană a uigurilor, o minoritate etnică pe care autoritățile de la Beijing o consideră un focar de separatism și fundamentalism islamic.

Foto: LU GUANG
Foto: LU GUANG

În vara lui 2018, un raport ONU indica existența a circa 1 milion de uiguri ținuți în lagăre de concentrare.

Când Lu Guang a ajuns în Xinjiang, autoritățile centrale tocmai declanșaseră o „operațiune antiteroristă la scară largă” țintită împotriva comunității uigure.

Surse locale au declarat cotidianului The New York Times că serviciile de securitate l-ar fi reținut pe fotograf în jurul datei de 3 noiembrie. Odată terminat workshop-ul, Lu Guang ar fi trebuit să călătorească într-o altă provincie – Sichuan, unde se ocupa cu diverse campanii caritabile.

Lu Guang este rezident permanent american, locuiește în New York alături de soția sa Xu Xiaoli și fiul lor, Michael.

Sechelele epidemiei de SIDA din provincia Henan în anii 1980-1990, distrugerea ecosistemului sau sărăcia - sunt doar câteva dintre temele predilecte ale fotoreportajelor sale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri