Doar 3% din populaţia Americii Latine este complet vaccinată anti-Covid. Apel pentru a se spori accesul la serurile necesare

Data actualizării: Data publicării:
Centru de vaccinare in Sao Paulo Brazilia
Centru de vaccinare în Sao Paulo, Brazilia. Foto: GettyImages

Doar 3% din populaţia Americii Latine a fost complet vaccinată împotriva Covid-19, a declarat directorul Organizaţiei Pan Americane pentru Sănătate (PAHO), Carissa Etienne. Ea a subliniat că sub 4% din produsele medicale necesare în timpul pandemiei provin din regiune, ceea ce sporește excesiv dependența de importuri.

Carissa Etienne a afirmat că lipsa vaccinurilor este un efect al dependenței excesive a regiunii de importurile pentru materiale consumabile medicale esențiale. Mai puțin de 4% din produsele medicale utilizate în timpul pandemiei au provenit din regiune.

„Extinderea capacității noastre regionale de a produce consumabile medicale strategice - în special vaccinuri - este o necesitate, atât pentru populația noastră, cât și ca o chestiune de securitate a sănătății. Trebuie să creștem producția pentru întregul lanț valoric al vaccinurilor - de la ingredientele care intră în vaccinuri până la flacoanele și seringile care ne ajută să le livrăm - fără a compromite calitatea”, a spus ea.

Organizaţiei Pan Americane pentru Sănătate are discuții cu parteneri regionali pentru a se asigura că țările interesate de extinderea producției au resurse și sprijin, a adăugat Etienne. Argentina, Chile și Peru sunt printre cele care și-au manifestat deja interesul.

„Pentru ca acest lucru să funcționeze avem nevoie de un angajament de a achiziționa produse fabricate la nivel regional și de asigurarea că produsele vor circula liber și fără interdicții de export - chiar și în caz de urgență. Fondul nostru este gata să ajute la achiziționarea și livrarea acestor produse în întreaga regiune - așa cum am făcut în ultimii 40 de ani ”, a declarat Etinenne care a subliniat necesitatea constituirii unei rețele regionale de producție susținută financiar: „Este cea mai bună speranță pentru o soluție pe termen lung - deoarece COVID nu va fi ultimul virus care testează sistemele noastre de sănătate”.

Organizația a livrat peste 12 milioane de doze de vaccin prin COVAX către țările din America Latină și Caraibe. Alte 770.000 de doze de vaccin sunt în drum spre țările din America Centrală și Caraibe, a afirmat Carissa Etienne.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri