Doi adolescenți au fost eliberați din mâinile Hamas după 50 de zile. Apoi au primit o veste devastatoare: mama lor a fost ucisă

Data actualizării: Data publicării:
Ostaticii eliberați de Hamas sunt preluați de Crucea Roșie.
Ostaticii eliberați de Hamas sunt preluați de Crucea Roșie. Foto: Profimedia

De-a lungul celor 50 de zile de captivitate în Gaza, frații Noam și Alma Or au fost alinați de un singur gând: revederea cu mama lor, de care fuseseră despărțiți pe 7 octombrie, în timpul atacurilor brutale ale Hamas asupra comunității lor, relatează CNN.

Dar când Noam, de 17 ani, și Alma, de 13 ani, au fost eliberați împreună sâmbătă, „acest vis a fost spulberat”: mama lor fusese ucisă, a spus unchiul fraților, Ahal Besorai.

„Sora mea, mama lor, a fost ucisă pe 7 octombrie. Copiii nu știau asta. Am crezut că sunt împreună când au fost răpiți, dar au fost despărțiți de la început”, a spus el.

„Când au trecut prima dată granița și s-au reunit cu bunica și fratele lor mai mare, prima veste pe care au primit-o a fost faptul că mama lor nu mai este în viață. Și acesta a fost un moment extrem de trist și traumatizant pentru ei”, a adăugat Besorai.

Tatăl fraților, Dror, este dat dispărut și este considerat prizonier în Gaza.

Familia locuia în kibutzul Be’eri, o comunitate de fermieri cu aproximativ 1.100 de locuitori, situat aproape de granița cu Gaza. Dar idilicul kibbutz a fost atăcat pe 7 octombrie, fiind una dintre principalele ținte ale militanților Hamas.

Militanții au ucis peste 120 de locuitori din Be’eri, inclusiv copii, și i-au răpit pe alții. Au incendiat casele oamenilor, au jefuit și au distrus ceea ce au putut. În total, aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, au fost uciși de militanții Hamas în sudul Israelului în acea zi.

În mijlocul acestui haos, Noam și Alma au fost separați de părinții lor și luați ostatici de Hamas. În timp ce erau în Gaza, au fost duși într-o casă și ținuți într-o cameră împreună cu o altă femeie din kibutz-ul lor, a spus Besorai, care a crescut și el în Be’eri.

El nu a descris în detaliu prin ce au trecut cei doi frați, spunând că nu vrea să îngrijoreze mai mult familiile care mai au membri ținuți ostatici. Dar, a spus el, „a fost oribil."

Hamas a ținut peste 200 de ostatici în Gaza înainte de eliberarile negociate cu Israelul. În conformitate cu armistițiul încheiat săptămâna trecută, grupuri de cetățeni israelieni și de alte naționalități au fost eliberați în fiecare zi începând de vinerea trecută, în timp ce Israelul a eliberat femeile și copiii palestinieni deținuți în închisorile sale, dintre care mulți nu au fost niciodată puși sub acuzare sau condamnați.

Noam, Alma și femeia cu care au stat în cameră au ținut un jurnal, dar nu li s-a permis să-l ia cu ei la eliberare, a spus Besorai. De fapt, nici nu și-au dat seama că vor fi eliberați. Hamas a luat măsuri pentru a ascunde acest lucru celeilalte femei.

Teroriștii i-au scos pe cei doi frați din cameră, pretinzând că îi duc la toaletă, „apoi i-au încătușat, i-au legat la ochi și i-au dus la mașina care i-a transportat la locul unde au fost predați Crucii Roșii”, a spus Besorai.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...