Două zile de vot anticipat pentru alegerile parlamentare din Coreea de Sud. Ce speră să obțină președintele Yoon la „ziua judecății”

Data publicării:
Yoon
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a votat la o secţie din oraşul-port Busan. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a votat vineri, în prima din cele două zile de vot anticipat pentru alegerile parlamentare de săptămâna viitoare. PD şi alte partide de opoziţie au descris alegerile ca fiind ”ziua judecăţii”, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Peste 2,2 milioane de persoane, adică 5,1% din totalul alegătorilor, votaseră la cele în jur de 3.500 de secţii de pe teritoriul ţării până la ora 11:00, potrivit Comisiei Electorale Naţionale. Rata de participare de până acum este cea mai ridicată de când s-a introdus sistemul votului anticipat în 2013.

Yoon a votat alături de câţiva consilieri la o secţie din oraşul-port Busan, unde urma să participe la un eveniment de afaceri.

El a încurajat populaţia să se prezinte la urne pentru alegerile de pe 15 aprilie, subliniind că acesta nu este doar un drept al cetăţenilor, ci şi responsabilitatea lor.

Miza este una ridicată pentru Yoon, al cărui Partid Puterea Poporului (PPP, conservator) îşi propune să câştige majoritatea mandatelor în parlamentul unicameral cu 300 de locuri, deşi sondajele au prognozat un scor strâns cu Partidul Democrat (PD), principala formaţiune de opoziţie.

Un eşec ar putea submina iniţiativele cheie ale lui Yoon de a stimula economia, o politică fiscală sănătoasă şi rata natalităţii, precum şi de a consolida cooperarea în materie de securitate cu SUA şi Japonia.

Liderul PPP, Han Dong-hoon, a căutat să obţină sprijinul alegătorilor tineri, punând accentul pe scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi lideri ai opoziţiei şi care i-au dezamăgit pe mulţi alegători, ajutându-l în cele din urmă pe Yoon să câştige scrutinul prezidenţial în 2022.

PD şi alte partide de opoziţie au descris alegerile ca fiind ”ziua judecăţii” pentru a face responsabilă administraţia lui Yoon pentru 'dictatura procurorilor'. Atât Yoon, cât şi Han au fost în trecut procurori cu funcţii înalte.

Într-un sondaj comun a patru mari institute, făcut public joi, 39% dintre respondenţi au spus că vor vota cu PPP, iar 37% cu PD.

Un alt sondaj publicat joi, realizat de Ipsos, credita PD cu 43% din intenţiile de vot, iar PPP cu 39%.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri