După ce Noboa a anunțat că va da SUA echipamente militare sovietice vechi, Rusia a interzis importul de banane și garoafe din Ecuador

Data publicării:
femeie care cumpara banane
Măsurile restrictive vin după ce oficialii de la Quito au anunţat că vor schimba vechile echipamente militare sovietice cu armament american. FOTO: Shutterstock

Autorităţile ruse au decis să interzică importurile de banane și garoafe provenite din Ecuador, la câteva săptămâni după ce oficialii de la Quito au anunţat că vor schimba vechile echipamente militare sovietice cu armament american, urmând ca ulterior Washingtonul să livreze Ucrainei echipamentele ecuadoriene, transmite AFP.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) a informat că a suspendat „începând cu data de 5 februarie” autorizaţiile pentru cinci exportatori de banane din Ecuador, citând descoperirea unei insecte periculoase care poate contamina o gamă largă de produse alimentare.

Potrivit presei ruseşti, peste 90% din bananele importate de Rusia provin din Ecuador.

Separat, Rosselkhoznadzor a informat că a decis să interzică şi importul de garoafe din Ecuador, care intră în Rusia via Ţările de Jos, Germania, Letonia şi Lituania, începând din data de 9 februarie.

Măsurile restrictive vin după ce oficialii de la Quito au anunţat că vor schimba vechile echipamente militare sovietice cu armament american

Aceste măsuri restrictive vin după ce preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a anunţat, la data de 10 ianuarie, că a acceptat oferta Washingtonului de a schimba vechile echipamente militare sovietice cu armament american de ultimă generaţie, cu o valoare estimată la 185 milioane de euro.

SUA au precizat că armele pe care le vor dobândi în urma schimbului vor fi trimise Ucrainei, pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei. Acest acord bilateral a provocat nemulţumiri la Moscova.

„O astfel de decizie imprudentă a fost luată de partea ecuadoriană după presiunile serioase venite de la părţile externe interesate”, a declarat săptămâna trecută purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova. Aceasta a avertizat că decizia autorităţilor de la Quito violează acordurile existente care nu permit Ecuadorului să transfere echipamentele ruseşti către o terţă parte, fără acordul părţii ruse.

De la debutul invaziei în Ucraina, în urmă cu doi ani, Moscova încearcă să îşi consolideze legăturile economice şi occidentale cu ţările din emisfera sudică, în special ţările sud-americane şi africane, pentru a ocoli sancţiunile occidentale.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri