După UE, și SUA anunță noi sancțiuni împotriva Belarusului, în criza migranților de la granița poloneză

Data publicării:
migranti la granita
Migranți care au campat în apropierea graniței cu Polonia. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au anunţat luni că pregătesc noi sancţiuni împotriva Belarusului, „în coordonare cu Uniunea Europeană”, pentru a denunţa exploatarea inumană a fluxurilor migratorii. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra aplicării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei de la granițele UE.

„Vom continua să cerem socoteală” regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko „pentru atacurile sale persistente asupra democraţiei, drepturilor omului şi standardelor internaţionale”, a avertizat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Belarusul este acuzat că a orchestrat afluxul de migranţi masaţi în prezent la graniţa cu Polonia pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după reprimarea opoziţiei în urma unor alegeri disputate.

Între 2.000 şi 3.000 de persoane, provenind în mare parte din Kurdistanul irakian, inclusiv femei şi copii, au campat de câteva zile, la temperaturi foarte scăzute, la graniţa dintre Belarus şi Polonia, înghesuiţi în jurul focurilor tabără sau sub pături.

La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat luni că pregăteşte noi sancţiuni împotriva regimului belarus, care vor afecta „un număr semnificativ” de persoane şi entităţi, a precizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că este pregătit să se apere în eventualitatea unor măsuri de retorsiune europene.

Presiunea asupra liderilor rus şi belarus a crescut odată cu discuţiile dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin, precum şi cele dintre cancelarul german Angela Merkel şi liderul de la Minsk.

Tot luni, Polonia a anunţat că va începe în luna decembrie construirea unui zid de-a lungul graniţei cu Belarus, proiect pe care intenţionează să îl finalizeze în prima jumătate a anului 2022.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri