Emmanuel Macron acuză Rusia de destabilizarea Caucazului

Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat miercuri Rusia că a făcut jocul Azerbaidjanului, cu o complicitate turcă, în faţa Armeniei şi că îşi continuă manevra de destabilizare în regiunea Caucaz, informează joi AFP.

Rusia s-a amestecat în acest conflict, ea a făcut în mod clar jocul Azerbaidjanului, cu o complicitate turcă, şi a revenit acolo (în Caucaz) pentru a slăbi Armenia, a afirmat Macron într-un interviu difuzat de canalul de televiziune France 2.

Este o manevră de destabilizare a Rusiei care, în Caucaz, caută să provoace dezordine pentru a ne slăbi şi a ne diviza pe toţi, a adăugat preşedintele Macron.

Armenia, aliată a Rusiei, şi Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, s-au confruntat în două rânduri, în ultimele trei decenii, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

Agerpres amintește că războiul din 2020 a curmat vieţile a peste 6500 de militari şi s-a încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia. 

Armenia a cedat teritorii pe care le controla de decenii, iar Moscova a desfăşurat circa 2000 de militari care să supravegheze acest armistiţiu fragil.

Citește și: Conflictul Armenia - Azerbaidjan. Erevanul avertizează că un război total ar putea izbucni și cere intervenția Rusiei și Turciei

Aceşti militari sunt, după cum se pretinde, poliţişti de frontieră. Rusia a folosit acest conflict ce data de mai multe decenii, a insistat Macron.

Uniunea Europeană va trimite zilele acestea o misiune civilă în Armenia, de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul, în încercarea de a restabili încrederea între cele două ţări şi a contribui la delimitarea frontierelor contestate, a amintit preşedintele francez, potrivit AFP.

Principiul acestei misiuni a fost acceptat vineri, la Praga, după mai multe ore de discuţie între premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliev, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntări între Armenia şi Azerbaidjan, în cele mai sângeroase lupte între cele două ţări vecine din Caucaz de după războiul din 2020.

Azerbaidjanul a lansat de-a lungul frontierelor mai multe ofensive, a mai subliniat preşedintele francez, în timp ce cele două părţi se acuză reciproc că au declanşat luptele.

Citește și: Armenia și Azerbaidjan au încetat luptele la graniță, după implicarea „comunităţii internaţionale”. 176 de oameni au murit

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri