Emmanuel Macron s-a adresat poporului marocan după ce guvernul țării a refuzat să primească ajutoarele umanitare franceze

Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron a comentat, marți, pe tema relațiilor franco-marocane, după ce țara africană refuză să accepte ajutoarele umanitare pe care guvernul de la Paris vrea să le trimită după cutremurul devastator din regiunea Marrakech.

„În mod evident, este la latitudinea majestăţii sale regele şi a guvernului Marocului, într-o manieră pe deplin suverană, să organizeze ajutorul internaţional şi, prin urmare, suntem la dispoziţia alegerii lor suverane”, a declarat Emmanuel Macron într-un clip video publicat pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Este ceea ce am făcut din prima secundă într-un mod complet normal şi de aceea mi-aş dori ca toate controversele care provoacă diviziuni, care complică lucrurile în acest moment deja atât de tragic, să înceteze din respect pentru toţi”, a adăugat el.

Marocul a anunţat, duminică, acceptarea sprijinului a patru ţări - Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite - dar nu a solicitat ajutorul francez, stârnind imediat multe întrebări.

Relaţiile dintre Maroc şi Franţa, fostă putere colonială unde trăieşte o importantă diasporă marocană, sunt tensionate de când Emmanuel Macron încearcă să se apropie de Algeria, care a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul în 2021, acuzându-l de „acte ostile”.

Maroc reproşează, de asemenea, Franţei că nu s-a aliniat politicii Statelor Unite şi Israelului care au recunoscut „caracterul marocan” al Saharei Occidentale, controlată aproape 80% de Maroc. „Suntem alături de voi, şi azi, şi mâine”, a declarat preşedintele francez în mesajul său adresat marocanilor.

Franța a anunţat un ajutor de cinci milioane de euro pentru ONG-urile prezente în ţară şi care contribuie la operaţiunile de ajutorare.

„Vom fi acolo pe termen lung pe plan umanitar, pe plan medical, pentru reconstrucţie, pentru ajutor cultural şi de patrimoniu, în toate domeniile în care poporul marocan şi autorităţile sale consideră că suntem folositori”, a mai spus preşedintele francez.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri