Erdogan a aruncat la coşul de gunoi scrisoarea lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
World Leaders Meet For NATO Summit In Brussels
FOTO: Jasper Juinen/Getty Images

Pe 9 octombrie, Donald Trump îi trimitea omologului său de la Ankara o scrisoare prin care îi solicita imperativ să încheie un acord cu miliţiile kurde pe care Erdogan le-a atacat tot cu permisiunea sa. Preşedintele turc a aruncat scrisoarea în coşul de gunoi, conform informaţiilor obţinute de BBC.

„Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fiţi căpos. Nu fiţi nesăbuit! Vă sun mai târziu”, îi scria Trump lui Erdogan printre ameninţări explicite: „Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce - şi aşa voi face”.

Surse din jurul preşedintelui turc au declarat pentru BBC că Erdogan a respins total conţinutul scrisorii şi a aruncat-o imediat în coşul de gunoi. În aceeaşi zi în care scrisoarea lui Trump a ajuns la Ankara, Turcia îşi lansa ofensiva împotriva kurzilor din nordul Siriei.

Un astfel de limbaj este fără precedent în discuţiile oficiale sau informale între preşedinţi. Combinaţia de ameninţări şi limbaj suburban folosit de Trump l-a înfuriat pe Erdogan care a lansat operaţiunea imediat după ce a primit scrisoarea.

Donald Trump s-a confruntat cu critici dure pe plan extern pentru trădarea aliaţilor săi kurzi din Orientul Mijlociu, principala forţă în lupta împotriva Statului Islamic. Decizia lui Trump a fost criticată nu numai pe plan extern, ci şi intern, democraţii şi republicanii intrând într-o alianţă de moment pentru a îl critica pe preşedinte, un lucru greu de imaginat anterior.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri