„Este prostesc”. Motivul pentru care Japonia ar putea împiedica procesul de pace din Peninsula Coreeană

Data actualizării: Data publicării:
3951192-16x9-700x394

Mass-media de stat nord-coreeană acuză Japonia că urmărește subminarea eforturilor de pacificare din Peninsula Coreeană.

Inter-Korean Summit 2018
Foto: Guliver/Getty Images

Discordia ar fi alimentată de problema cetățenilor japonezi răpiți în trecut de agenții secreți ai Coreei de Nord, pentru a fi folosiți în scopuri de șantaj politic sau de spionaj. 

Phenianul susține că această chestiune ar fi fost rezolvată de mult timp între cele două state. De cealaltă parte, autoritățile de la Tokyo afirmă contrariul și amenință Coreea de Nord că nu va putea ajunge la niciun acord diplomatic cu Statele Unite sau cu Seulul fără ca Japonia să aibă un cuvânt decisiv pe această speță importantă, relatează The Guardian.

Cetățenii japonezi la care se referă autoritățile de la Tokyo fac parte din lotul de răpiri din anii 1970-1980, una dintre disputele care alimentează războiul rece dintre Coreea de Nord și Japonia.

„Racționarii din Japonia exagerează «problema răpirilor», care a fost deja rezolvată”, se arată într-un comentariu al agenției de presă nord-coreeană KCNA. „Este doar un comportament prostesc menit să stopeze, cu orice preț, tendința de pace din Peninsula Coreeană”, subliniază KCNA.

În 2002, Phenianul a permis ca cinci cetățeni japonezi răpiți – care au avut sarcina de a-i învăța pe agenții nord-coreeni limba și cultura japoneză – să se întoarcă în Japonia împreună cu familiile lor, însă insistă că alți opt prizonieri ar fi murit, iar alți patru nu ar fi ajuns niciodată în Coreea de Nord.

„Cheia este ca liderul nord-coreean să ia o decizie. Este extrem de importantă o normalizarea a relației Coreei de Nord cu Japonia, pentru a păși pe drumul cel bun în cadrul comunității internaționale”, a declarat premierul japonez Shinzo Abe într-un interviu pentru Fuji TV, săptămâna trecută.

Premierul Japoniei a adăugat că este deschis pentru o discuție cu Kim Jong-un, dar a menționat că nu va deschide o linie de dialog „pentru nimic”. Nu există „nicio modalitate prin care să oferim asistență economică majoră fără să rezolvăm problema răpirii”, a atras atenția Shinzo Abe.

De altfel, Abe a punctat acest aspect și la întrevederea sa cu președintele SUA, Donald Trump, cerându-i acestuia să abordeze problema în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu liderul de la Phenian, Kim Jong-un, pe 12 iunie în Singapore. Același lucru i l-a cerut premierul japonez și președintelui Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Coreea de Nord a anunţat că îşi va distruge situl pentru teste nucleare la sfârşitul acestei luni.  Este vorba despre locul unde au fost efectuate cele şase teste nucleare din ultimii 11 ani.

Operaţiunea va avea loc între 23 şi 25 mai. Poligonul nuclear va fi închis, tunelurile din munte în care erau păstrate rachetele vor fi aruncate în aer, de asemenea vor fi distruse posturile de observare, de securitate şi clădirile destinate cercetării. Toate astea, ca să arate că îşi respectă promisiunile de denuclearizare.

Phenianul a anunţat că la eveniment pot participa şi jurnalişti din alte state, inclusiv din SUA, China, Marea Britanie, Rusia şi Coreea de Sud.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri