Estonia şi Letonia cumpără un sistem german de apărare aeriană cu 1 miliard de euro

Data publicării:
radar care face parte dint-un sistem de aparare antiaeriana
Estonia şi Letonia cumpără un sistem german de apărare aeriană cu 1 miliard de euro. Foto: Profimedia

Estonia şi Letonia au semnat luni un acord în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru achiziţionarea unui sistem de apărare cu rază medie de acţiune Iris-T SLM de la producătorul german Diehl, au anunţat autorităţile de la Tallinn.

Berlinul a adăugat că cele două ţări baltice au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenţie pentru a participa la iniţiativa germană European Sky Shield (ESSI), lansată anul trecut după invazia Rusiei în Ucraina, relatează Agerpres.

„Aceasta este de departe cea mai mare investiţie în apărare din istoria Estoniei. Cu Letonia, aproape un miliard pentru compania lor, aceasta nu vedem în fiecare zi”, a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur.

„Războiul barbar al Rusiei în Ucraina a arătat că apărarea aeriană este esenţială pentru a proteja forţele armate şi infrastructurile esenţiale de atacurile aeriene”, a adăugat el într-un comunicat.

Ceremonia de semnare a avut loc la Centrul de Dezvoltare a Apărării Diehl din Rothenbach, lângă Nürnberg, sudul Germaniei.

„Sunt foarte fericit că partenerii noştri Estonia şi Letonia au decis să achiziţioneze IRIS-T SLM. Acest lucru va consolida, fără îndoială, apărarea aeriană europeană”, a spus ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la Rothenbach.

Sub conducerea Germaniei, 19 ţări europene, între care Regatul Unit, Belgia, Finlanda, Ungaria, Ţările de Jos şi Suedia, s-au unit pentru a dezvolta o apărare aeriană la sol în cadrul proiectului ESSI.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri