Experți ONU: Poporul palestinian „este expus unui grav risc de genocid”

Data publicării:
oameni in gaza
O „catastrofă de sănătate publică” este iminentă în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății. FOTO: Profimedia Images

Experţi ai ONU, între care raportoarea specială pentru situaţia drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, au estimat joi că poporul palestinian „este expus unui grav risc de genocid”, într-un comunicat publicat la Geneva, citat de AFP și preluat de Agerpres.

„Rămânem convinşi că poporul palestinian este expus unui grav risc de genocid”, scriu experţii independenţi, mandataţi de Consiliul drepturilor omului, dar care nu se exprimă în numele ONU, în plin război între Israel şi Hamas.

„Acum este momentul să se treacă la acţiune. Aliaţii Israelului poartă în egală măsură o responsabilitate şi trebuie să acţioneze acum pentru a-l împiedica să se înscrie pe această cale dezastruoasă”, afirmă semnatarii.

Aceştia îşi exprimă „oroarea crescândă” faţă de loviturile aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya, considerându-le o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.

Miercuri, Înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului a estimat la rândul său că bombardamentele Israelului asupra taberei de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya, din Fâşia Gaza, „ar putea fi crime de război”, aminteşte AFP.

„A ataca o tabără care găzduieşte civili, inclusiv femei şi copii, constituie o încălcare totală a regulilor proporţionalităţii şi distincţiei între combatanţi şi civili”, au declarat experţii, adăugând că bombardamentele asupra taberei, pe un teritoriu foarte îngust şi dens populat, ar fi provocat „sute de morţi şi răniţi palestinieni, conform unor informaţii”.

Experţii au făcut apel totodată la eliberarea „imediată a tuturor civililor reţinuţi captivi” de la atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie.

„Toate părţile trebuie să-şi respecte obligaţiile în virtutea dreptului internaţional umanitar şi drepturilor omului”, au subliniat ei, cerând „un armistiţiu umanitar pentru a garanta că ajutorul ajunge la cei care au cel mai mult nevoie de el". „Un armistiţiu înseamnă şi că pot fi deschise canale de comunicare pentru a garanta eliberarea ostaticilor”, au mai menţionat experţii ONU.

Atacurile fără precedent ale Hamas, care controlează Fâşia Gaza, s-au soldat cu peste 1.400 de morţi în Israel, majoritatea civili, şi peste 240 de ostatici deţinuţi în Gaza, conform autorităţilor israeliene. Israelul a ripostat imediat cu bombardamente intense şi continue de artilerie şi aeriene asupra Fâşiei Gaza, soldate, potrivit autorităţilor sanitare ale Hamas, cu peste 9.000 de morţi, între care 3.760 de copii.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri