„Fabrici de copii” și arme pentru Ucraina folosite de protestatarii francezi. Minciunile promovate de Kremlin ajunse virale pe Twitter

Data publicării:
Russian missile attacks in Kramatorsk
Bilanţul victimelor în urma atacului rusesc de marți din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei este în creştere. Foto: Profimedia Images

Postările false și înșelătoare despre conflictul din Ucraina continuă să devină virale pe marile rețele sociale, în timp ce invazia rusă a Ucrainei a trecut deja de pragul de 500 de zile, scrie BBC. Unele dintre cele mai răspândite exemple pot fi găsite pe Twitter, postate fiind de utilizatori cu bifă albastră care plătesc pentru promovarea conținutului distribuit de aceștia.

Multe postări înșelătoare au fost distribuite online despre revoltele care au avut loc în Franța în ultima perioadă, însă o postare ajunsă virală săptămâna trecută era despre ajutorul militar din Statele Unite pentru Ucraina. Pe acel cont de Twitter era postată o captură de ecran care părea să prezinte titlul unui articol de pe un site de știri, acompaniat de o poză cu două puști.

Titlul era „Poliția franceză este atacată cu puști americane care s-ar putea să fi venit din Ucraina”. Postarea a fost distribuită de mai multe conturi de Twitter cu bifă albastră, fiind vizualizată deja de peste un milion de ori.

Jurnaliștii BBC au verificat de unde a pornit postarea: canalele pro-Kremlin ale aplicației de mesagerie Telegram. Imaginea folosită în postare apare într-un blog militar rus din 2012 despre o competiție de tir desfășurată într-un poligon de tragere de lângă Moscova.

postare-twitter-dezinformare-război-ucraina
Informația falsă conform căreia protestatarii din Franța au tras asupra forțelor de ordine cu arme americane care făceau parte din ajutoarele militare pentru Ucraina a fost preluată de pe canale pro-Kremlin de Telegram. Captură foto: Twitter

De asemenea, nu există niciun articol online cu titlul și imaginea din acea postare și nu există dovezi că armele furnizate Ucrainei de SUA ar fi fost folosite în timpul recentelor evenimente violente din Franța.

Alte postări distribuite de conturile cu bifă albastră de pe Twitter au răspândit ideea că Rusia a descoperit „fabrici de copii” în Ucraina.

Acestea susțin că copii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani sunt „crescuți în fabrică” și ori sunt trimiși la „bordeluri sexuale pentru copii”, ori li se recoltează organele pentru a fi vândute apoi în Occident.

BBC a descoperit că știrea a fost preluată dintr-un articol publicat în luna martie de Vocea Poporului – un alt nume pentru YourNewsWire, descrisă de organizațiile care verifică veridicitatea informațiilor distribuite pe internet drept unul dintre cei mai mari producători de știri false de pe internet.

postare-twitter-dezinformare-război-ucraina-2
Știre falsă ajunsă virală pe Twitter: Copii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani sunt „crescuți în fabrică” în Ucraina și ori sunt trimiși la „bordeluri sexuale pentru copii”, ori li se recoltează organele care sunt apoi vândute în Occident. Captură foto: Twitter

În trecut, aceeași sursă a promovat o gamă largă de povești false și înșelătoare, precum teorii ale conspirației despre vaccinuri și informații eronate despre atacul armat de la Las Vegas din 2017.

Guvernul rus și media controlată de Kremlin au pretins de mai multe ori fără să ofere nicio dovadă că în Ucraina ar avea loc recoltări ilegale de organe.

La finalul lunii iunie, o rachetă rusească a ucis opt persoane în centrul orașului Kramatorsk, în estul Ucrainei.

Imediat după acel atac, într-o postare distribuită de un cont cu bifă albastră, care se descrie ca fiind o sursă de știri legitimă, apărea informația că atacul a fost lansat din greșeală de Ucraina și că a lovit o cazarmă militară care găzduiește trupe NATO și mercenari străini.

Postarea a fost vizualizată de peste un milion de ori. Nu există nicio dovadă că o rachetă lansată de forțele ucrainene ar fi provocat incidentul sau că o instalație militară ar fi fost lovită.

postare-twitter-dezinformare-război-ucraina-3
Imediat după atacul de la Kramatorsk, într-o postare distribuită de un cont cu bifă albastră, care se descrie ca fiind o sursă de știri legitimă, apărea informația că atacul a fost lansat din greșeală de Ucraina și că racheta a lovit o cazarmă militară care găzduiește trupe NATO și mercenari străini. Captură foto: Twitter

De curând, postări despre faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi „anulat” alegerile în Ucraina au devenit virale. Pentru a susține această idee, utilizatorii de Twitter s-au folosit de un interviu oferit de Zelenski pentru BBC.

Întrebat dacă Ucraina va organiza alegeri anul următor, președintele ucrainean a răspuns: „Dacă câștigăm războiul, ele vor avea loc. Înseamnă că nu va fi legea marțială, nu va fi război. Alegerile trebuie organizate pe timp de pace, atunci când nu este război, conform legii”.

Fostul prezentator de știri de la Fox News, Tucker Carlson, a spus în timpul unei emisiuni pe care a lansat-o de curând pe Twitter că mesajul lui Zelenski demonstrează faptul că președintele ucrainean a distrus democrația în Ucraina.

Constituția ucraineană interzice dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor naționale în timp ce se aplică legea marțială, ceea ce înseamnă că actualul președinte și parlament vor rămâne la putere până când legea marțială nu se va mai impune.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri