Familia jurnalistului american arestat în Rusia face apel pentru eliberarea acestuia. „Există un gol în inimile noastre”

Data publicării:
Evan Gershkovich
Evan Gershkovich, jurnalistul american arestat în Rusia. Foto: Profimedia

Familia reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost arestat în Rusia la sfârșitul lunii martie, a lansat marți un apel în care cere eliberarea acestuia, relatează CNN

„Pe lângă faptul că este un jurnalist distins, Evan este un fiu și un frate iubit. Există un gol în inimile noastre și în familia noastră care nu va fi umplut până când ne vom reuni. Suntem recunoscători pentru sprijinul colegilor săi și pentru prietenii și toți cei care sunt alături de Evan și pledează pentru eliberarea lui imediată”, au transmis membrii familiei lui Evan Gershkovich.

„Ne încurajează faptul că Departamentul de Stat l-a desemnat oficial pe Evan ca fiind reținut pe nedrept. Apreciem mesajul președintelui Biden către noi astăzi, în care ne-a asigurat că guvernul SUA face tot ce îi stă în putere pentru a-l aduce acasă cât mai repede posibil”, se arată în declarația transmisă de familia jurnalistului.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost inculpat oficial pentru „spionaj” vineri. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Potrivit Interfax, Gershkovich, corespondent al cotidianului Wall Street Journal (WSJ) care a lucrat în trecut şi pentru AFP, este urmărit în baza articolului 276 al Codului Penal rus. Agenţia de presă TASS a informat la rândul său că jurnalistul a negat „categoric” acuzaţiile reţinute împotriva lui, transmite AFP, citată de Agerpres.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat, la Ekaterinburg, pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, pe care l-a acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.

Gershkovich este un reporter vorbitor de limbă rusă, născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa), în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile. Publicaţia Wall Street Journal a respins acuzaţia că Evan Gershkovich spiona.

Arestarea lui Gershkovich vine într-un context de represiune sporită în Rusia împotriva presei după ofensiva contra Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaţiile dintre Moscova şi Washington.
SUA au acuzat în repetate rânduri Rusia că arestează în mod arbitrar cetăţeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb şi pentru a recupera cetăţeni ruşi arestaţi în SUA.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri