Favoruri politice și mită în schimbul grațierilor la Casa Albă. Departamentul de Justiție a deschis o investigație

Data publicării:
William Barr, procurorul general al SUA, ascultă un discurs al președintelui Donald Trump în timpul unei briefing de presă.
William Barr, procurorul general al SUA, ascultă un discurs al președintelui Donald Trump în timpul unei briefing de presă. Foto: Getty Images

Departamentul de Justiție de la Casa Albă investighează presupusul plan de grațiere în schimbul „contribuțiilor politice”, conform unui nou dosar depus în judecată, marți, relatează The Guardian. Documentul, redactat la departamentul condus de William Barr nu îl numește pe Donald Trump sau pe alte persoane apropiate de el, dar vine în contextul unor informații din presă conform cărora președintele american se pregătește de un val de grațieri înainte de a părăsi funcția la mijlocul lunii viitoare.

În documentul depus în judecată se arată că un persoană ar fi „oferit contribuții politice substanțiale în schimbul unei grațieri din partea președintelui sau în schimbul comutării unei sentințe”. Alte două persoane ar fi acționat inadecvat, prin lobby, pentru a obține grațieri prin mituire, conform documentul. Niciuneia dintre cele trei persoane menționate nu le-au fost dezvăluite numele.

Marți noapte, un oficial de la Departamentul de Justiție a declarat pentru Reuters că investigația în ce privește mituirea la Casa Albă pentru obținerea unei grațieri nu implică niciun oficial guvernamental american ca „subiect sau țintă”.

Trump însuși a răspuns scurt în ce privește investigația lui Barr, unul dintre apropiații săi, folosind din nou retorica-i obișnuită și calificând investigația drept „fake news” deși documentul este public iar detaliile cu privire la acțiunea departamentului sunt și ele publice.

Săptămâna trecută, Donald Trump l-a grațiat pe Michael Flynn, fostul său consilier pe probleme de securitate, suspectat de coluziune cu Rusia și care a pledat vinovat de două ori pentru că ar fi mințit în fața FBI-ului în legătură cu discuțiile sale cu un diplomat rus.

NYT a relatat, de asemenea, cu privire la faptul că Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, ar fi discutat cu președintele posiblitatea unei „grațieri preventive” în ce îl privește. Giuliani s-a ocupat de contestațiile și cazurile din justiție prin care Trump s-a străduit să răstoarne rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, câștigate de Joe Biden. Aproape toate cazurile deschise de Giuliani și de alți avocați ai lui Trump au fost respinse de judecători ca inadmisibile, lipsite de dovezi sau de acuzații clare sau cu vicii de procedură. În unele cazuri, reprezentanții legali ai echipei Trump înșiși au decis să își retragă acuzațiile. Giuliani a negat acuzația, pe Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri