Donald Trump l-a grațiat pe Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate națională suspectat de simpatii proruse

Data actualizării: Data publicării:
Gen. Michael Flynn
Gen. Michael Flynn a fost ales de Donald Trump consilier pe probleme de securitate națională Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Donald Trump, aflat la final de mandat, a anunțat miercuri că l-a grațiat pe fostul său consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, punând astfel capăt unui scandal judiciar care durează de trei ani.

Fostul general de armată Flynn a pledat vinovat în 2017 pentru că a minţit FBI-ul cu privire la contactele sale cu ambasadorul Rusiei la Washington. El a fost consilierul lui Trump doar câteva săptămâni, până a izbucnit scandalul întâlnirii cu diplomatul rus.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Îmi revine marea onoare de a anunța că generalului Michael T. Flynn i-a fost acordată grațierea. Felicitări lui și minunatei sale familii, știu că veți avea cu adevărat o sărbătoare fantastică de Ziua Recunoștinței”, a scris Donald Trump pe Twitter, confirmând astfel informații care apăruseră deja în presă în legătură cu intenția sa de a-l grația pe Flynn.

Discuţiile secrete dintre Michael Flynn şi ambasadorul Rusiei la Washington, în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au fost punctul central al anchetei desfăşurate ulterior de procurorul special Robert Mueller asupra suspiciunilor privind existenţa unei înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.

Cazul Michael Flynn

Michael Flynn a fost constrâns să demisioneze la numai 22 de zile după ce a devenit consilierul lui Trump în probleme de securitate naţională. Însă preşedintele Trump a afirmat întotdeauna că ancheta a fost „o vânătoare de vrăjitoare”, a avut scopuri politice, şi că Flynn, fost general de armată şi fost şef al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), este un om de încredere.

După ce a participat la campania lui Trump, Micheal Flynn a avut discuţii confidenţiale cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016. Devenit consilier pentru securitate naţională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de FBI, însă a ascuns aceste contacte. A fost nevoit să demisioneze rapid şi pentru că l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence.

În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat pentru sperjur şi să coopereze în ancheta asupra suspiciunilor privind o înţelegere secretă cu Rusia. Anul trecut, ameninţat cu o pedeapsă de şase luni de închisoare, el şi-a schimbat avocaţii şi strategia de apărare. El a cerut de atunci anularea procedurii, declarându-se victima unei manipulări.

În mod excepţional, Departamentul american al Justiţiei şi-a retras plângerea împotriva lui Flynn în luna mai, considerând că ancheta împotriva fostului general nu are bază legitimă şi că declaraţiile lui, „chiar dacă ar fi false, nu au importanţă”. Astfel, procurorul general William Barr i-a oferit o victorie politică lui Trump, care a reiterat că Michael Flynn este nevinovat.

Însă un judecător federal a cerut între timp o revizuire judiciară a dosarului.

Graţierea acordată acum de Trump scoate această afacere de sub competenţa tribunalelor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri