Exclusiv Fost ambasador al Israelului în România: „Tot ce se întâmplă în Israel o să se întâmple și în Europa, dacă nu se vor lua măsuri ferme”

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
discutii cu fostul ambasador al israelului in romania
Trimișii speciali Digi24 în Israel, Cristina Cileacu și Gabi Necșulescu, au stat de vorbă cu David Saranga, fost ambasador al Israelului în România, în piața Dizengoff, din inima Tel Aviv-ului. FOTO: Captură video Digi24

Trimișii speciali Digi24 în Israel, Cristina Cileacu și Gabi Necșulescu, au stat de vorbă cu David Saranga, fost ambasador al Israelului în România, în piața Dizengoff, din inima Tel Aviv-ului. Fostul amabsador spune că armata israeliană va face tot posibilul pentru ca Hamas să plece din Fâșia Gaza. David Saranga avertizează: „Războiul abia a început! Tot ce se întâmplă în Israel o să se întâmple și în Europa, dacă nu se vor lua măsuri ferme și împotriva altor grupări teroriste de pe glob”.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: „Teroriștii sunt Hamas? Palestinienii obișnuiți care nu sunt afiliați Hamas suferă în momentul de față în Fâșia Gaza este o catastrofă umanitară în derulare și toată lumea se întreabă de ce Israelul continuă bombardamentele?”

„Hamas nu va rămâne în Fâșia Gaza”

David Saranga, fost ambasador al Israelului în România: „Noi am luat o decizie strategică. Hamas nu va rămâne în Fâșia Gaza și din acest motiv noi vom face tot ce este necesar pentru ca Hamas să nu fie acolo. Gândiți-vă, orice țară ar fi făcut la fel, dacă evenimentele ar fi fost făcute în țara lor. Luăm, de exemplu, 11 septembrie. Dacă luăm numărul de cetățeni în Israel și comparăm cu numărul de cetățeni din Statele Unite, asta înseamnă mai mult de 40.000 de persoane ucise în Statele Unite. La fel ca și când în Statele Unite după 11 septembrie, după ce a decis că Al Qaida trebuie șters de pe hartă, așa vom face noi cu Hamas. Din acest motiv ce facem în Gaza, reparăm această intrare a armatei Israeliene în Gaza.”

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: „Cum se face această intrare, astfel încât să fie cât mai puține victime din partea civililor, sunt deja foarte mulți copii morți și în Gaza?”

David Saranga, fost ambasador al Israelului în România: „Noi am anunțat pe toți cetățenii care sunt lângă graniță, în nordul Fâșiei, să evacueze casele. Din nefericire, teroriștii Hamas n-au lăsat lumea din Fâșia Gaza să fugă de acolo. Ei vor rămâne acolo. Acum vă întreb, ce putem să facem? De aici merg la centre unde încă sunt cadavre de copii care nu erau identificați, adică la Institutul de Medicină Legală. Știți cât de importantă este pacea pentru mine. Un cetățean când vede ce se întâmplă în Israel în 2023 este ceva incredibil, ca un progrom. În Holocaust, până astăzi, în nicio zi nu erau omorâți acest numar de evrei. Și de ce erau omorâți? Pentru că erau evrei, israelieni. Lumea din Europa trebuie să înțeleagă că tot ce se întâmplă aici, în Orientul Mijlociu, și mai ales în Israel este un laborator pentru terorismul lui. Tot ce se întâmplă la noi va ajunge și la voi, în Europa. Ce am văzut în Israel sâmbăta trecută, o să se întâmple și în alte locuri în lumea occidentală. Și de aceea trebuie să trimitem acest mesaj, nu numai Hamas și alte organizații teroriste, că așa ceva nu se poate întâmpla pe pământ. Și din acest motiv Israel va face tot ce este posibil pentru ca Hamas să nu mai existe.”

„Războiul adevărat abia a început”

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: „Am observat că de când sunt acum în Israel împreună cu colegul meu, ca să transmitem despre război, cât de bine comunică IDF, armata israeliană, cât de bine comunică, de fapt, toate autoritățile, se fac update-uri mereu. Această bună comunicare exista și înainte. Cum s-a decis acest lucru? Țara este funcțională, circulația merge, avioanele zboară, magazinele sunt dechise. Ce fel de război este acesta, ca să înțeleagă și oamenii din România, care cunosc mai puțin Orientul Mijlociu?”

David Saranga, fost ambasador al Israelului în România: „Războiul adevărat abia a început. Asta o să se întâmple în zilele următoare. Cred că lucrurile se vor schimba. În momentul de față este important ca piața, societatea să mearga mai departe. Al doilea, pentru noi vrem să explicăm de ce Israel va acționa cum va acționa. Ați intrebat de săracii palestinieni, dar există un motiv va face ce va face. De ce? Fiindcă s-a întâmplat ceva. Noi, la Ministerul de Externe, am luat o decizie strategică, lucru pe care nu l-am făcut înainte. Să punem pe rețelele sociale și pozele și video în care se vede ce s-a întâmplat. Și în zilele acestea, eu, care sunt responsabil pentru lumea digitală a comunicațiilor, eu văd toate ororile care s-au întâmplat acolo. 80% din ce văd nu pot să pun, fiindcă nu vreau ca familiile victimelor să vadă asta.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri