Fostul ambasador american la Moscova povestește cum este să negociezi cu Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
John Sullivan
John Sullivan a fost ambasador al Statelor Unite în Rusia între 2020 și 2022. Foto: Profimedia Images

Fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova, John Sullivan, a povestit, într-un interviu acordat BBC, cum este să încerci să negociezi cu Kremlinul și de ce Vladimir Putin nu va renunța cu ușurință la planurile sale de a subjuga Ucraina.

John Sullivan a fost ambasadorul SUA la Moscova în cei doi ani dinaintea declanșării de către Putin a invaziei. Fostul diplomat s-a numărat printre cei care au încercat să poarte conversații cu oficialii ruși pentru a preveni războiul. El spune că rușii „nu au vrut să discute în mod serios”.

„Au cerut garanții de securitate pentru Rusia dar au refuzat să discute constructiv despre securitatea Ucrainei. Nu au fost dispuși niciodată să treacă de propriile puncte de vedere... A fost o mascaradă”, a spus el.

Întrebat dacă SUA ar trebui să accentueze dialogul cu Rusia pentru a încheia conflictul, diplomatul spune că Putin „nu a fost interesat să negocieze înainte de război. Încă nu e interesat să negocieze”.

Citiți și: Biden îi răspunde lui Putin într-un discurs istoric din Polonia: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia

În ciuda eșecului generalizat al războiului lui Putin în Ucraina, Sullivan spune că obiectivele Kremlinului rămân aceleași - îndepărtarea guvernului de la Kiev și subjugarea poporului ucrainean”.

Aceasta este viziunea lui Putin pentru re-adunarea „popoarelor ruse”, care au fost separate de prăbușirea Uniunii Sovietice, este de părere fostul diplomat.

„Putin nu vrea un guvern ales democratic la Kiev, și mai ales nu unul condus de președintele Zelenski. Nu va fi niciodată mulțumit cât timp acest guvern există, pentru că el îl consideră o amenințare la viziunea lui pentru un stat rus mare”, a continuat Sullivan.

Fostul ambasador consideră că pentru a încheia războiul, Putin trebuie să se convingă că nu poate câștiga.

„Trebuie să fie convins că nu poate să câștige. O să continue să joace dur până ce este convins că nu mai este cale de victorie. Nu sunt sigur cât de semnificative trebuie să fie eșecurile pe câmpul de luptă pentru ca el să ajungă în acel punct, dar nu este nici pe departe aproape astăzi”.

Sullivan mai spune că dictatorul rus are „o viziune pe termen lung pe care vrea să o transforme în realitate și nu va renunța la ea cu ușurință”. Nici ucrainenii nu vor renunța, crede Sullivan, care mai spune că marea greșeală a lui Putin a fost că a distrus relațiile cu Ucraina.

„Poporul ucrainean nu o să uite și nu o să ierte. Chiar dacă președintele Zelenski ar vrea să încheie războiul și dacă ar vrea să facă concesii teritoriale, practic să se predea, poporul ucrainean nu-l va lăsa”, a mai spus Sullivan.

În aceste condiții, SUA trebuie să fie pregătite pentru un război lung.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri