Galerie Foto Franța arde. Zeci de mii de polițiști sunt mobilizați în toată țara. Rudele tânărului ucis cer ca legea folosirii armelor să se schimbe

Data actualizării: Data publicării:
Demonstration asking for justice for Nahel in Marseille
Foto: Profimedia Images

Peste 2.000 de persoane au fost arestate până acum în Franța, pe parcursul a cinci nopți de haos și proteste violente în care răsculații au incendiat mașini, au distrus clădiri și s-au confruntat cu forțele de ordine. Nahel, tânărul ucis de polițiști la începutul săptămânii, a fost înmormântat discret, sâmbătă, la Nanterre, într-o ceremonie la care au participat doar familia și prietenii. Autoritățile franceze spun că violențele s-au mai „domolit” față de zilele anterioare, însă imaginile arată un haos generalizat în toată țara – în orașe precum Marsilia au fost confruntări dure între polițiști și răsculați, iar jafurile au continuat. Între timp, autoritățile franceze au anunțat că numărul protestatarilor arestați peste noapte a crescut la 719.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Macron va primi marţi peste 220 de primari ai localităţilor afectate. Justiţia franceză a pronunţat primele condamnări

ACTUALIZARE oo:05, luni 3 iulie - Preşedintele francez Emmanuel Macron îi va primi, marţi, la Palatul Élysée, pe cei peste 220 de primari ai localităţilor care au fost afecate de violenţele din ultimele zile, relatează presa din Franţa.

De asemenea, Macron îi va primi luni pe preşedinţii Senatului şi Adunării Naţionale.

Pe de altă parte, după cinci nopţi de revolte, duminică au venit primele condamnări legate de violenţe. Doi tineri care au fost arestaţi în noaptea de 29 spre 30 iunie la Saint-Germain-lès-Corbeil (Essonne) pentru că au incendiat baricade şi au spart sticle pe şosea pentru a încetini înaintarea forţelor de ordine au fost condamnaţi de tribunalul din Evry (Essonne) la 4 luni de închisoare cu suspendare, la 140 de ore de muncă în folosul comunităţii şi la obligaţia de a urma un program de educaţie civică.

Campanie de strângere de fonduri pentru polițistul care l-a împușcat pe Nahel

ACTUALIZARE 22:25 O campanie de strângere de fonduri pentru polițistul care l-a împușcat pe Nahel a adunat până acum peste 700.000 de euro, potrivit BBC.

Pagina a fost creată de Jean Messiha, un fost politician care l-a susținut pe Eric Zemmour, un candidat de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța.

Mesajul postat pe pagina destinată strângerii de fonduri arată că ofițerul „și-a făcut treaba și acum plătește un preț mare".

Bunica lui Nahel, Nadia, a declarat pentru BFM TV că „oă o doare inima”, referindu-se la banii donați pentru ofițer.

Turiștii, despre violențele din Franța: „Am mai avut parte de așa ceva în SUA, cu George Floyd. Acum, să vezi cum Franța trece prin propria versiune a acesteia este interesant”

ACTUALIZARE 21:50 Turiștii continuă să vină în țară, chiar dacă au loc violențe, potrivit BBC.

Unii dintre cei din Paris, unde protestele au început marți, după ce Nahel a fost ucis de poliție într-o suburbie pariziană, spun că încă se simt în siguranță.

Derol, un turist american din Florida, spune că este regretabil că se întâmplă când se află în vacanță în oraș, dar partenera sa „are încredere în Macron că se va ocupa de situație”.

Pascual Gonzalez, din Spania, spune că „se simte foarte în siguranță”, deoarece stă într-o zonă în care nu au loc violențe.

O altă turistă din orașul american Chicago, Jacqueline Baughmend, spune: „Am mai avut parte de așa ceva în Statele Unite în 2021, cu George Floyd. Acum, să vezi cum Franța trece prin propria versiune a acesteia este interesant”.

O tânără turistă din Anglia, Claire, spune că a verificat știrile și a decis că este absolut în regulă să meargă la Paris.

„Sunt atât de multe lucruri care se întâmplă în lume - dacă ai asculta totul, nu ai călători niciodată”, mai spune ea.

Duncan, tot din Anglia, spune: „Se poate vedea că este încă un oraș minunat și nu am dat peste nicio problemă.”

45.000 de polițiști sunt mobilizați în toată țara, anunță Ministerul de Interne

ACTUALIZARE 20:20 Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat că 45.000 de ofițeri vor fi mobilizați în toată țara, în încercarea de a reprima revoltele de duminică seară, în contextul în care se tem de o a șasea noapte consecutivă de violențe, potrivit BBC.

Rudele tânărului ucis cer ca legea folosirii armelor de către polițiști în timpul controalelor din trafic să fie schimbată

ACTUALIZARE 20:15 O rudă a tânărului împușcat de poliție a declarat pentru BBC că familia sa nu a dorit ca moartea acestuia să declanșeze revolte, dar a insistat că legea folosirii armelor în timpul controalelor din trafic trebuie să se schimbe.

„Nu am făcut niciodată apel la ură sau la revolte", a spus ruda băiatului.

Ea a mai declarat că revoltele - în urma cărora mii de oameni au fost arestați, magazinele au fost jefuite și sute de vehicule au fost incendiate în toată Franța - nu au onorat memoria lui Nahel.

Rudele au declarat că autoritățile franceze trebuie să schimbe legea care permite polițiștilor să folosească arma în timpul controalelor din trafic.

Ruda lui Nahel a cerut „o mai bună pregătire a poliției franceze, reglementarea armelor pentru poliție și revizuirea legii care permite poliției să le folosească dacă un tânăr refuză să oprească în timpul unui control din trafic”.

Codul Penal al Franței a fost modificat în 2017 pentru a permite o utilizare mai largă a armelor de foc, după ce poliția a declarat că se confruntă cu niveluri crescute de violență.

Primarul orașului Nanterre face și el apel la calm

ACTUALIZARE 19:15 Primarul orașului Nanterre, Patrick Jarry, le-a cerut locuitorilor să asculte apelul la calm făcut de bunica tânărului ucis, să respecte familia și să pună capăt violențelor, potrivit BBC.

„Cunosc angoasa pe care un mare număr de locuitori ai orașului nostru au împărtășit-o în ultimele nopți în legătură cu evenimentele trăite. Vreau să mulțumesc familiei și celor dragi care au organizat funeraliile. În urma acestei ceremonii, familia solicită încetarea violențelor. Le cer tuturor locuitorilor să transmită acest mesaj”, a scris el într-un comunicat de presă.

„Tinerii ar trebui să voteze, în loc să fie violenți”

ACTUALIZARE 19:10 Vecinii primarului a cărui soție a fost rănită de protestatari au explicat că „tinerii ar trebui să voteze pentru oamenii pe care și-ar dori să îi aibă la putere, în loc să fie violenți, potrivit BBC.

Sonia, care locuiește în apropiere de casa primarului spune că ceea ce fac „tinerii nu este deloc bine”.

„Credem că ceea ce s-a făcut și ceea ce fac tinerii nu este deloc bine. Ei nu ar trebui să facă asta. Dar, în același timp, guvernul și primarii ar trebui să fie preocupați de acești tineri care nu știu ce să facă în timpul zilei. Ei ar trebui să poată juca fotbal și să aibă hobby-uri. În caz contrar, vor fi doar violenți”, mai spune ea.

De asemenea, ea crede că tinerii francezi trebuie să se implice mai mult în politică.

„Ar trebui să voteze în loc să fie violenți. Ar trebui să voteze pentru oamenii pe care și-ar dori să îi aibă la putere”, a mai adăugat Sonia.

7.000 de polițiști vor fi mobilizați în Paris și în împrejurimi

ACTUALIZARE 18:35 După atacul asupra casei primarului din suburbia L'Hay-les-Roses din Paris, 7.000 de polițiști suplimentari vor fi mobilizați în capitală și în suburbii, duminică seară, potrivit BBC.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că urmărește „cu îngrijorare” revoltele din Franța.

ACTUALIZARE 18:30 Comentariile sale au venit la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron și-a amânat vizita de stat planificată în Germania, transmite BBC.

„Franța este o țară vecină prietenoasă. De aceea urmărim, bineînțeles, cu îngrijorare și sper foarte mult, și sunt cu siguranță convins, că președintele francez va găsi modalități de a se asigura că această situație se va îmbunătăți rapid”, a declarat el pentru ARD.

Vizita lui Macron în Germania a fost planificată inițial de duminică până marți.

Bunica tânărului ucis de un polițist face apel la calm

ACTUALIZARE 17:10 Bunica lui Nahel, tânărul ucis de un polițist, a făcut apel la calm după a cincea noapte de violențe în Franța, potrivit BBC. 

„Nu vrem ca ei să distrugă magazine, autobuze și școli. Ei îl folosesc pe Nahel ca scuză. Sunt obosită. Nahel e mort, e mort. Fiica mea este pierdută... Ea nu mai are o viață”, a declarat Nadia pentru BFM TV.

„Mă doare inima”, a spus ea despre banii donați pentru polițistul care a fost arestat după ce l-a împușcat pe Nahel, adăugând că are încredere că ofițerul de poliție va fi pedepsit ca toți ceilalți.

Ea spune că are „resentimente” față de bărbații care l-au oprit și i-au ucis nepotul, dar asta nu înseamnă că îi urăște pe toți ceilalți ofițeri de poliție.

Nu există restricții în ceea ce privește internetul, precizează poliția franceză

ACTUALIZARE 17:05 Un comunicat de presă care circulă pe rețelele de socializare și care ar fi anunțat restricții asupra internetului în anumite zone este fals, afirmă poliția franceză, potrivit BBC.

Nu a fost luată nicio decizie în acest sens, a precizat poliția pe Twitter, pledând pentru ca oamenii să nu distribuie informații care nu provin dintr-o sursă de încredere.

Emmanuel Macron a convocat o ședință de urgență

ACTUALIZARE 15:20 Emmanuel Macron a convocat duminică seară la Palatul Elysee premierul, miniștrii de Interne și de Justiție în contextul violențelor din ultimele zile, din Franța.

Elisabeth Borne condamnă atacul de la casa primarului

ACTUALIZARE 13:48. Prim-ministra guvernului Franței, Elisabeth Borne, a condamnat, duminică, „actele intolerabile” comise de protestatari, inclusiv asaltul de la casa primarului Vincent Jeanbrun, al cărui familie a fost atacată de protestatari.

„Atacatorii vor fi cercetați cu cea mai mare fermitate”, a spus șefa guvernului de la Paris într-un comunicat oficial.

Jeanbrun se baricadase în primărie în timpul atacului, iar răsculații s-au îndreptat spre casa acestuia, i-au furat mașina și au izbit-o de casa acestuia. Soția și cei doi copii ai edilului au fugit prin ușa din spate a casei. Femeia a fost rănită și a ajuns la spital.

Violențele din Franța se extind în Elveția

ACTUALIZARE 13:23. Șapte persoane, majoritatea adolescenți, au fost arestate în Lausanne, Elveția, după ce au spart geamuri de magazine într-o încercare de a copia protestele violente din Franța, a transmis poliția elvețiană, duminică, conform France24.

Peste 100 de oameni s-au adunat în centrul orașului Lausanne, în partea vorbitoare de franceză a Elveției, sâmbătă noapte, a transmis poliția într-un comunicat.

Conform acestuia, protestatarii elvețieni au ieșit în stradă ca răspuns la apeluri făcute pe rețelele sociale după nopțile de violențe, haos și confruntări din Franța vecină.

Mai multe geamuri de magazine au fost sparte, iar unii dintre atacatori au spart și o ușă. Polițiștii i-au dispersat pe tinerii răsculați cu dificultate, în condițiile în care aceștia au aruncat cu pavele smulse din pavaj și cu un cockteil molotov.

Șase dintre cei reținuți aveau între 15 și 17 ani – trei fete și trei băieți cu cetățenii portugheză, somaleză, bosniacă, elvețiană, georgiană și sârbă. Al șaptelea atacator a fost un bărbat elvețian de 24 de ani.

Niciun polițist nu a fost rănit.

Primarul unui orășel spune că protestatarii i-au rănit soția și un copil

ACTUALIZARE 10:24. Primarul unei orășel de la sud de Paris spune că protestatarii au intrat cu o mașină în casa sa și că soția sa și unul dintre copii au fost răniți în urma acestui incident.

Primarul Vincent Jeanbrun din L’Hay-les-Roses a scris, pe Twitter, că protestatarii au izbit o mașină de locuința sa înainte de a porni un incendiu. „Soția mea și unul dintre copii au fost răniți”, a spus oficialul local francez.

„Noaptea trecută, un nou prag al ororii și ticăloșiei a fost depășit. Locuința mea a fost atacată și familia mea a fost victima unei tentative de asasinat.

Hotărârea mea de a proteja și de a servi Republica este mai mare ca niciodată. Nu voi da înapoi”, a scris Jeanbrun pe Twitter.

Soția lui Jeanbrun și cei doi copii ai săi au putut să fugă din case prin ieșirea din spate. Soția edilului a suferit răni care nu au fost specificate și se află la spital, în acest moment.

Numărul arestărilor peste noapte crește la 719

ACTUALIZARE 10:15. Numărul persoanelor arestate de forțele de ordine pentru participarea la protestele violente a crescut la 719, anunță autoritățile de la Paris. Ministerul de interne a transmis că bilanțul crescuse până dimineață.

Lupte dure la Marsilia

La Marsilia au fost lupte dure între forțele de ordine și protestatari în a cincea noaptea de haos și violențe din Franța.

În imagini se vede cum poliția folosește gaze lacrimogene împotriva protestatarilor dezlănțuiți – forțele de ordine spun că au făcut cel puțin 56 de arestări doar în orașul sudic.

O prezență mai sporită în centrul Parisului pare să fi descurajat protestele, însă, în capitala franceză. Pe cunoscutul Champs-Elyssees au putut fi văzute grupuri mari de jandarmi și polițiști, sâmbătă noapte, iar capitala franceză a oprit transportul în comun încă de la ora 21:00, pentru a doua noapte la rând.

Într-un mesaj pe Twitter, ministrul de interne, Gerald Darmanin, a lăudat acțiunea „hotărâtă” a forțelor de ordine care a dus la o „noapte mai calmă”. În jur de 45.000 de polițiști au fost desfășurați pe străzile orașelor franceze în noaptea de sâmbătă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

486 de arestări în a cincea noaptea de violențe

Până la ora 04:15 fuseseră arestate 486 de persoane, transmitea ministerul de interne. Mai multe echipamente și polițiști au fost trimise în orașele Lyon, Grenoble și Marsilia, acolo unde autoritățile s-au așteptat la o intensitate crescută a revoltei.

La Marsilia, polițiștii au dispersat grupuri mari de tineri, sâmbătă seară, la Canebiere, principalul bulevard care traversează centrul orașului.

Paralele între situația din Franța și cea din SUA

Crystal Fleming, profesoară de sociologie și studii africane la Stony Brook University din New York, a vorbit pentru France24 despre tensiunile care au provocat aceste violențe și proteste după moartea lui Nahel.

Ea a făcut paralela între Franța și SUA, subliniind felul în care brutalitatea poliției manifestată prin violența cu arme de foc țintește în special francezii de origine africană sau arabă.

„Una dintre diferențe este că în Franța există un profund sentiment de negare față de cauză acestei crime specifice, însă există aceste probleme mai larg răspândite cu discriminarea”, spune ea.

Proteste extrem de violente care au implicat jafuri și confruntări pe zile întregi cu poliția, similare cu ce se întâmplă în Franța în ultimele zile au avut loc în SUA, în mai multe orașe, după uciderea lui George Floyd în 2020.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri