FSB susţine că a dejucat un atac asupra singurului portavion rusesc. Ucrainenii ar fi folosit „tehnici de influenţă psihologică”

Data actualizării: Data publicării:
aircraft carrier Admiral Kuznetsov
Portavionul „Amiral Kuznețov” este nava-amiral a flotei ruse. Foto: Profimedia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a anunțat că a dejucat planul unui „atac terorist” asupra singurului portavion rusesc, precum şi presupuse atentate la viaţa a trei responsabili de rang înalt din Ministerul Apărării, reţinând un agent al serviciilor speciale ucrainene, informează miercuri presa de stat de la Moscova.

Ţinta ar fi fost singurul portavion rusesc, „Amiral Kuzneţov”, în prezent andocat la un şantier naval din Murmansk, ale cărui lucrări de reparaţii sunt în întârziere, potrivit presei ruse, preluate de Reuters și portalul independent Meduza, preluate de Agerpres.

FSB declară că unul dintre militarii navei de război ar fi fost contactat de un cetăţean ucrainean care a încercat să îl convingă să comită un atac asupra portavionului.

Reuters și MEduza menționează că nu au putut verifica în mod independent aceste informaţii.

„Tehnici de influenţă psihologică”

Potrivit FSB, în luna martie, un membru al echipajului de pe „Amiral Kuzneţov” a fost contactat „prin intermediul unor aplicaţii de mesagerie străine WhatsApp şi Telegram” de către un angajat al serviciilor speciale ucrainene, care s-a prezentat drept „Oleg”.

„Folosind tehnici de influenţă psihologică” - de la promisiunea de a-i asigura marinarului rus să ajungă în Finlanda şi o remunerare financiară generoasă, până la ameninţarea cu denunţarea către autorităţile ruse că acesta ar fi trimis bani armatei ucrainene, ceea ce era fals - el ar fi încercat să-l convingă să comită un atac terorist asupra navei.

Aşa-numitul „Oleg” ar fi susţinut că întreaga operaţiune este supervizată de către şeful GUR, Kirilo Budanov.

Marinarul a contactat însă FSB, după care a corespondat cu presupusul agent ucrainean, aflându-se deja sub controlul serviciilor ruseşti de informaţii, pentru a intra în posesia de informaţii valoroase.

Presupuse atentate

În cadrul cazului privind pregătirea unor presupuse tentative de asasinat împotriva unor responsabili de rang înalt ai Ministerului Apărării rus, a fost reţinut un cetăţean rus născut în 1994 (numele său nu a fost dat publicităţii), a indicat FSB, citat de Meduza.io.

Acesta, susţine FSB, primise misiune din partea Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) ca „prin serviciul de curierat să organizeze livrarea a trei dispozitive explozive de mare putere, deghizate în ambalaj de cadouri la domiciliile din Moscova ale celor trei înalţi oficiali” ale căror nume nu sunt dezvăluite.

FSB susţine că rusul reţinut ar fi mărturisit că în mai 2024 ar fi fost recrutat de GUR.

Portalul Meduza.io subliniază că FSB comunică periodic despre dejucarea unor tentative de sabotaj care ar fi puse la cale de serviciile speciale ucrainene pe teritoriul Rusiei, dar aceste informaţii nu pot fi verificate dacă sunt sau nu reale.

Ultimul astfel de caz prezentat de FSB este dejucarea tentativei serviciilor ucrainene de a deturna un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, capabil să lanseze rachete nucleare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri