Galerie Foto Ceremonie grandioasă la înmormântarea lui Silvio Berlusconi. Mii de persoane au participat la funeraliile fostului premier italian

Data actualizării: Data publicării:
MILAN - Silvio Berlusconi's state funeral in the Cathedral
Miercuri au avut loc funeraliile de stat ale fostului premier italian Silvio Berlusconi. FOTO: Profimedia Images

Funeraliile de stat ale fostului premier italian Silvio Berlusconi, decedat luni la vârsta de 86 de ani, au avut loc miercuri la catedrala din Milano, a anunţat dioceza din oraşul din nordul Italiei, transmite AFP. Tot miercuri este și zi de doliu în Italia, potrivit Agerpres.

La Milano, coroane de flori au fost stivuite pe faţada catedralei gotice a oraşului înainte de funeraliile fostului premier italian, Silvio Berlusconi, în timp ce ecrane gigantice au fost instalate pentru a permite oamenilor să urmărească din piaţă slujba, transmite Reuters.

Printre aceştia se numără Lucia Adiele, membră a partidului Forza Italia al lui Berlusconi, care a călătorit aproape 1.000 de kilometri de la locuinţa sa din Altamura, în sudul Italiei, pentru a-şi lua rămas bun de la politicianul său preferat.

„Am fost destul de norocoasă să fac parte din Forza Italia timp de 18 ani. Am fost, de asemenea, suficient de norocoasă să îl cunosc. Măcar atât puteam să fac, să fiu aici şi să-mi iau rămas bun pentru ultima oară”, a declarat ea.

Miercuri au avut loc funeraliile de stat ale fostului premier italian Silvio Berlusconi. FOTO: Profimedia Images
Miercuri au avut loc funeraliile de stat ale fostului premier italian Silvio Berlusconi. FOTO: Profimedia Images

Aproximativ 2.300 de persoane au fost prezente în interiorul catedralei, printre care Meloni, preşedintele Sergio Mattarella şi liderul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, Elly Schlein.

Activitatea parlamentară a fost suspendată de facto miercuri pentru a permite politicienilor să ia parte la slujbă.

Mai participă comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, premierul ungar Viktor Orban, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, şi premierul irakian Mohammed Shia' Al Sudani.

Cei cinci copii ai lui Silvio Berlusconi au fost prezenți

Cei cinci copii ai fostului premier italian Silvio Berlusconi au dorit să-şi ia rămas bun public de la tatăl lor cu un mesaj emoţionant publicat miercuri de principalele ziare italiene, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Dragul nostru tată, mulţumim pentru viaţă, mulţumim pentru dragoste. Vei rămâne mereu în inimile noastre”, au scris Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora şi Luigi Berlusconi în textul însoţit de o fotografie a tatălui lor, făcută în urmă cu mai mulţi ani şi în care el apare zâmbitor.

Mesajul de rămas bun al celor cinci copii ai lui Silvio Berlusconi ocupă o pagină întreagă plătită în principalele cotidiane italiene în ziua în care au loc funeralii de stat ale tatălui lor la catedrala din Milano şi care a fost declarată zi de doliu naţional, cu drapelele coborâte în bernă în toată Italia.

Şi compania emblemă a imperiului mediatic al lui Berlusconi, Mediaset, a publicat în ziarele sale un mesaj cu aceeaşi fotografie, dar cu un alt text: „Întregul Mediaset îl îmbrăţişează cu dragoste şi infinită gratitudine pe fondatorul Silvio Berlusconi”.

La funeraliile de stat ale lui Silvio Berlusconi participă copiii săi, partenera sa Marta Fascina, alte rude apropiate, precum şi oficiali italieni şi europeni.

Domul din Milano găzduiește circa 1.800 de participanţi la ceremonie, alte mii de simpatizanţi ai fostului premier reunindu-se pe imensa esplanadă din faţa Domului, potrivit presei. Sunt prezente circa 10.000 de persoane care vor putea urmări liturghia pe două ecrane gigant.

Unii politicieni italieni din opoziție au refuzat să participe la slujbă

Fostul premier italian Silvio Berlusconi continuă să divizeze ţara chiar şi după moartea sa: decizia guvernului - din care face parte şi partidul său - de a-l onora miercuri printr-o zi de doliu naţional a stârnit controverse, mai transmite Reuters.

Unii politicieni italieni din opoziţie, printre care fostul premier Giuseppe Conte, au refuzat să participe la slujbă, în timp ce fostul ministru de centru-stânga Rosy Bindi a declarat că are loc o „sanctificare nepotrivită”.

Foştii premieri italieni au mai avut parte de funeralii de stat în trecut, dar este pentru prima dată când a fost decretată şi o zi de doliu naţional, o onoare fără precedent. Este la latitudinea guvernului să o declare. Italia este condusă de o coaliţie de dreapta formată din partidul premierului Giorgia Meloni, Fraţii Italiei, Liga, partidul lui Matteo Salvini, şi fostul partid al lui Berlusconi, Forza Italia.

Ziua de doliu nu este o zi liberă, ci mai degrabă un omagiu simbolic în care drapelele sunt arborate în bernă pe clădirile publice. Parlamentul European a decis, de asemenea, să îşi prezinte omagiile în acest mod.

Bindi, o femeie deseori denigrată de ironiile sexiste ale lui Berlusconi, a declarat că această zi naţională este „lipsită de respect faţă de majoritatea” italienilor care s-au opus defunctului lider.

Silvio Berlusconi a fost prim-ministru al Italiei de trei ori între 1994 și 2011

Silvio Berlusconi a fost prim-ministru al Italiei de trei ori între 1994 şi 2011, iar în prezent era senator şi preşedintele partidului său de dreapta Forza Italia, un partener minor al guvernului de coaliţie condus de actuala şefă de extremă dreapta a guvernului, Giorgia Meloni.

Fan al fotbalului, Silvio Berlusconi a prezidat timp de 31 de ani clubul AC Milan, care a câştigat de cinci ori Liga Campionilor în timpul lui, înainte de a-l vinde în aprilie 2017 unor investitori chinezi. În prezent, Silvio Berlusconi era proprietarul clubului de fotbal Monza. C

ariera fostului premier italian a fost marcată de scandaluri şi de probleme juridice care, în timpul ultimului deceniu, s-au concentrat asupra unor proceduri legate de faimoasele sale petreceri sexuale „Bunga Bunga” .

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri