Geoană: Declarația lui Trump are „iz de campanie”. Și republicanii și democrații apreciază că SUA au atât de mulți aliați

Data publicării:
mircea geoana
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. FOTO: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus la Digi24 că declarația controversată a fostului președinte american Donald Trump are „iz de campanie electorală” și că poate fi interpretată ca un fel de negociere dură pentru ca toate țările NATO să aloce pentru apărare cele două procente din PIB pe care și le-au asumat.

Întrebat dacă există pericolul ca Rusia să atace o țară NATO, Geoană a spus: „Nu vedem un risc iminent la adresa securității noastre, dar vedem o Rusie tot mai imprevizibilă. Cea mai bună soluție este s ne pregătim pentru un scenariu negativ. A te pregăti pentru un scenariu negativ înseamnă că acel scenariu nu se întâmplă. Asta înțelelege Rusia. Cu cât NATO e mai puternic, cu atât riscurile sunt mai mici”.

El a vorbit și despre controversata declarație a lui Trump, care a spus la un miting electoral „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea” oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare alocate apărării.

Acest lucru ar însemna să nu respecte articolul 5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă a Alianței.

Geoană spune că a lucrat cu Trump, în timpul primului mandat al acestuia, și că există o diferență între un candidat în campanie și un șef de stat.

„Unde există un sâmbure de adevăr, poate Trump a spus-o mai apăsat și mai radical, că e anormal ca America să plătească integral securitatea europenilor. Sub această formă de presiune, de negociere mai puternică, mai mulți aliați au început să cheltuiască spre 2%. Cred că și Europa începe să se trezească la noua realitate”, a spus Geoană.

„Trebuie să fim foarte atenți până unde merge argumentul de a încuraja aliații să cheltuiască cât trebuie și până începem să avem mai puțină încredere în sanctitatea Articolului 5 și în faptul că această alianță funcționează”, a continuat el.

„Și republicanii și democrații apreciază că SUA au atât de mulți aliați și că e în interesul lor să-și țină aliații aproape”, a mai spus Geoană.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri