Germania a semnat acorduri cu 3 țări pentru a construi un succesor al tancului Leopard 2 (presă). Aceasta ar înfuria Franța

Data publicării:
Tankový den 2023, tank Leopard 2A4, vlajka NATO
Tancul Leopard 2A4. Foto: Profimedia Images

Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania și Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2, a anunțat miercuri cotidianul economic german Handelsblatt, transmite Reuters

Dacă va fi confirmat, acordul va supăra cu siguranță Franța, care, în 2017, a convenit cu Berlinul să dezvolte un tanc comun franco-german succesor al Leopard 2 și Leclerc, într-un proiect afectat de întârzieri și dezacorduri. 

Inițiativa ar urma să aibă loc sub conducerea Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall (RHMG.DE), producătorii germani de armament care construiesc Leopard 2, a relatat Handelsblatt, citând surse din industrie și surse politice anonime. 

Un purtător de cuvânt al Rheinmetall a refuzat să comenteze raportul. Un purtător de cuvânt al KMW nu a putut comenta imediat. 

Ziarul a precizat că partenerii din afacere plănuiesc să solicite Fondului European de Apărare o finanțare de sute de milioane de euro, adăugând că proiectul va implica și compania suedeză Saab (SAABb.ST) și compania italiană Leonardo (LDOF.MI). Publicația nu a identificat ce companie spaniolă ar fi implicată. 

Întârzierile la proiectul franco-german propus au tensionat relațiile deja afectate de diferendele din domeniul energiei și ridică din nou întrebarea în ce măsură Europa ar trebui să devină independentă de SUA în politica sa de securitate. 

Cu toate acestea, miniștrii apărării din Franța și Germania au declarat în iulie că doresc să dea un nou impuls proiectului și au însărcinat șefii armatelor lor să elaboreze planurile generale ale capacităților noului tanc, pentru a avea un document de bază gata până la sfârșitul anului. 

Cu toate acestea, Handelsblatt a raportat că țările nu au reușit să ajungă la un acord asupra specificităților tancului, Franța vizând un vehicul mai degrabă ușor, în timp ce Germania a optat pentru un tanc mai puternic blindat. 

Armata franceză a fost în mod tradițional puternic implicată în Africa, unde este oportun să aibă un vehicul mai ușor, care poate fi transportat mai facil pe calea aerului. Germania, în schimb, consideră că amenințarea majoră vine din partea Rusiei. 

Handelsblatt a transmis că noul acord privind tancurile reprezintă un regres pentru cooperarea franco-germană în domeniul achizițiilor de apărare, chiar dacă este posibil ca ambele proiecte să fie continuate. 

Publicația a citat surse guvernamentale franceze care au declarat că subiectul va fi abordat în cadrul consultărilor guvernamentale franco-germane programate pentru începutul lunii octombrie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri