Germania și Franța își întăresc securitatea înainte de Revelion: Risc crescut de atacuri teroriste

Data publicării:
polițiști la Berlin
Primarul Berlinului, Kai Wegner, spune că poliția din capitală va folosi forța completă „dacă este necesar”. Sursa foto: Profimedia Images

Franța și Germania și-au intensificat securitatea înainte de Revelion. Conflictul dintre Israel și Hamas a crescut riscul de atacuri teroriste în aceste țări. Polițiștii urmăresc de asemenea și felul în care sunt folosite materialele pirotehnice și se tem ca lucrurile să nu degenereze, mai ales la Berlin, unde anul trecut sărbătorile s-au transformat în revolte violente, transmite CNN.

Poliția din orașul german Köln își întărește forțele în urma unui raport conform căruia grupuri islamiste ar putea plănui un atac asupra celebrei catedrale a orașului în ajunul Anului Nou.

Ofițerul Martin Lotz a declarat, la o conferință de presă, că ofițerii cu pistoale-mitralieră și veste de protecție vor fi desfășurați în oraș.

Domul din Köln se deschide doar pentru slujbele bisericii

Catedrala gotică a orașului a anunțat că se va deschide doar pentru slujbele bisericii până la o nouă notificare „din cauza situației actuale de securitate”, potrivit unui comunicat postat pe rețelele de socializare.

Între timp, la Berlin, poliția încearcă să conștientizeze populația asupra pericolelor folosirii artificiilor, prin intermediul canalelor de socializare.

„Nu ne ataca. Nu trage în noi cu artificii și petarde. Evitați pedepsele sau câțiva ani de închisoare”, a avertizat poliția din Berlin într-un videoclip difuzat pe X, cunoscut anterior ca Twitter, înainte de Revelion.

Preocupările sunt sporite după ce sărbătorile de Anul Nou de anul trecut de la Berlin s-au transformat în revolte violente. Mai mulți oameni au fost răniți, inclusiv ofițeri de poliție și pompieri care au spus că artificiile au fost îndreptate în mod deliberat asupra lor. Articolele pirotehnice au declanșat și incendii de stradă.

Trei zone fără artificii în Neukölln

Autoritățile orașului au înființat trei zone fără artificii în districtul orașului Neukölln – o locație care a devenit un punct fierbinte al demonstrațiilor pro-palestiniene, în ultimele săptămâni.

Potrivit ziarului german Die Zeit, primarul guvernamental al Berlinului, Kai Wegner, a declarat că poliția din capitală este mai bine echipată în acest an decât anul trecut și va folosi forța completă „dacă este necesar”.

Wegner a recunoscut, de asemenea, că situația de securitate din acest an va fi „mai tensionată” din cauza evenimentelor care s-au petrecut în Israel începând cu 7 octombrie.

În mod similar, Barbara Slowik, șeful forțelor de poliție din Berlin, a descris o „nevoie intensă de a proteja poporul evreu și israelian” în ajunul Anului Nou.

Referindu-se la tensiunile crescute cauzate de conflictul Israel-Hamas, Slowik a avertizat că „presupunem cu siguranță că aceste emoții vor fi jucate și pe străzi”, potrivit postului public Deutsche Welle.

Franța: „Amenințare teroristă foarte mare”

Între timp, Franța va desfășura 90.000 de ofițeri, deoarece țara se confruntă cu „amenințare teroristă foarte mare”, a declarat vineri ministrul francez de interne Gérald Darmanin.

„Am cerut o mobilizare foarte puternică a poliției și jandarmilor noștri într-un context de amenințare teroristă foarte mare, din cauza, bineînțeles, a ceea ce se întâmplă în Israel și Palestina”, a spus Darmanin jurnaliştilor.

Numărul polițiștilor mobilizați este aproximativ același cu cel pentru Revelionul de anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Interne francez.

În afară de amenințările teroriste, Franța se confruntă cu o creștere a infracțiunilor minore, obișnuită pentru această perioadă, în special incendierea mașinilor.

Ministerul de Interne francez a salutat o scădere a numărului de mașini arse la 31 decembrie 2022, cu 690 față de 874 de mașini incendiate la 31 decembrie 2021.

Securitatea consolidată vine după ce măsuri similare au fost puse în aplicare în mai multe țări europene înainte de Ajunul Crăciunului.

Țări, printre care Franța, Germania și Austria, au sporit controalele de securitate și protecția bisericilor înainte de Liturghia și sărbătorile din Ajunul Crăciunului.

La începutul lunii decembrie, patru presupuși membri ai Hamas suspectați că au pus la cale atacuri teroriste pe pământ european au fost arestați de autoritățile germane și olandeze.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri