Grecia avertizează că UE riscă să se confrunte cu un nou val de migranți care fug de războiul Israel-Hamas

Data publicării:
copil cu bagaje și oameni cu bagaje în Gaza
Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranţi, în urma conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat luni ministrul grec al migraţiei, Dimitris Kairidis, relatează Reuters. În acest context, Kairidis face apel la vigilenţă şi mai multă solidaritate între statele membre UE. 

„Există întotdeauna riscul, dacă instabilitatea în Orientul Mijlociu se extinde şi mai ales dacă cuprinde ţări vecine precum Egiptul, care are o populaţie foarte mare, ca lucrurile să poată deveni cu adevărat periculoase”, a declarat Kairidis într-un interviu pentru Reuters, potrivit Agerpres. 

„Trebuie să fim vigilenţi, trebuie să fim mai apropiaţi în Europa. (Avem nevoie) de o mai bună protecţie a frontierelor, de combaterea reţelelor de contrabandişti, de returnări a celor care nu primesc azil”, a mai spus el.

În timpul crizei migraţiei din 2015, guvernele UE s-au confruntat cu un aflux de peste un milion de persoane, în mare parte refugiaţi sirieni, care au ajuns în Grecia prin Turcia.

Într-o perioadă de îngrijorări sporite privind securitatea legate de conflictul Israel-Hamas, Kairidis a spus că Grecia se află în prima linie a discuţiilor UE privind un număr mai mare de expulzări şi returnări de migranţi în urma atacurilor sângeroase din Belgia şi Franţa.

El s-a referit la uciderea a doi cetăţeni suedezi la Bruxelles săptămâna trecută de un tunisian înarmat care locuia ilegal în Belgia, după ce cererea de azil i-a fost respinsă. Bărbatul a ajuns în UE prin insula italiană Lampedusa, în 2011.

„Avem o situaţie inacceptabilă în care, indiferent dacă cererea voastră este aprobată sau respinsă, puteţi rămâne în Europa”, a spus Kairidis. „Cheltuim tone de bani şi resurse pentru a evalua aceste cereri... însă la sfârşitul zilei totul devine o bătaie de joc”, a adăugat el, cerând un mecanism european comun pentru returnarea migranţilor.

„Numai Europa împreună poate forţa ţările de origine să-şi ia înapoi cetăţenii, prin stimulente şi constrângeri”, a subliniat ministrul grec. „Grecia singură nu poate face asta, Belgia singură nu poate face asta”, a insistat el.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri