Grossi: Experții AIEA nu au găsit mine sau explozivi la centrala de la Zaporojie, dar încă nu au primit acces peste tot

Data publicării:
soldati rusi inarmati la centrala de la zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Foto: Profimedia Images

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au reușit să verifice o secțiune mai largă a iazului de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie și nu au găsit mine sau explozibili, spune șeful AIEA, Rafael Grossi.

Experții au inspectat în ultimele săptămâni părți ale centralei, dar acum au obținut un acces mai larg pentru verificări, potrivit unui comunicat al AIEA.
În cadrul inspecției, experții au vizitat poarta de izolare care separă iazul de răcire de ceea ce a mai rămas din barajul Kahovka, distrus acum o lună. Poarta a fost întărită cu contragreutăți și nisip și nu par să existe scurgeri de apă din iaz.

„În urma solicitărilor noastre, experții noștri au obținut un acces suplimentar. Până acum, nu au văzut mine sau explozivi. Dar au nevoie de acces mai larg, inclusiv pe acoperișurile reactoarelor 3 și 4 și părți ale halelor de turbine. Am speranța că acest acces va fi acordat în curând”, a spus Grossi.

În ultimele zile, Ucraina a acuzat Moscova că pregătește „o provocare” pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse. În egală măsură, Rusia a susținut că Kievul pregătește „un atac” asupra centralei.

Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrExperții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au reușit să verifice o secțiune mai largă a iazului de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie și nu au găsit mine sau explozibili, spune șeful AIEA, Rafael Grossi., a spus o purtătoare de cuvânt pe frontul de sud a armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri